пʼятниця, 26 жовтня 2007 13:53

Помер радянський розвідник, що вивідував секрети про атомну зброю США

У п"ятницю на 94-му році життя помер легендарний радянський розвідник, Герой Росії Олександр Феклісов, який вивідував у США секрети атомної зброї і брав участь у розв"язанні Карибської кризи 1962 року. Як повідомив керівник прес-бюро Служби зовнішньої розвідки (СЗР) Сергій Іванов, до Нью-Йорка Феклісов прибув у лютому 1941 року через Японію і пропрацював в резидентурі до 1946 року.

 "За цей час виконав ряд відповідальних завдань з вивідування секретної науково-технічної інформації, зокрема в галузі електроніки, радіолокації, реактивної авіації. Феклісову належить важливий внесок у діяльність зовнішньої розвідки в Нью-Йорку з атомної тематики", - сказав Іванов.

 Після закінчення відрядження в США з 1946 до 1947 року Феклісов працював в центральному апараті розвідки. У 1947 році він відряджався до Лондона як заступник резидента по лінії науково-технічної розвідки. Розвідник, за словами Іванова, "підтримував оперативний контакт з Клаусом Фуксом, від якого за цей період було отримано важливу інформацію з атомної тематики, зокрема щодо пристрою водневої бомби".

 Із серпня 1960 року до квітня 1964 року він був резидентом зовнішньої розвідки у Вашингтоні. Феклісову належить важливий внесок у справу врегулювання Карибської кризи 1962 року, сказав керівник прес-бюро СЗР. "Інтерфакс".

Зараз ви читаєте новину «Помер радянський розвідник, що вивідував секрети про атомну зброю США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути