понеділок, 04 лютого 2013 17:33

Радянських інакомислячих кидали в психлікарні з ініціативи Андропова

Радянських інакомислячих кидали в психлікарні з ініціативи Андропова
Фото: history4you.ru

Автором використання психіатрїї з каральною метою був голова КДБ Юрій Андропов, вважає колишній голландський дисидент Роберт Ван Ворен. Свого часу він допомагав радянським дисидентам, поширюючи інформацію на Заході про ув'язнення здорових людей у психлікарнях.

Думку про ініціативу Андропова Ван Ворен висловив на презентації перекладу своєї книги "Про дисидентів і божевілля: від Радянського Союзу Леоніда Брежнєва до Радянського Союзу Володимира Путіна".

Він згадує про реакцію Андропова на лист керівництва Краснодарського краю. Там зазначено про велику кількість "політично небезпечних людей, яких необхідно госпіталізувати". Згадує близько 13 тисяч таких людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перепоховання Стуса було першою акцією, де влада не посміла трощити синьо-жовті прапори

"Він вказує чому ці люди є небезпечними - вони свого часу пробували тікати з країни, поширюють листівки, спілкуються з іноземцями, хочуть створити органи, які контролювали б комуністичну партію. Далі він пише, що має проблему, оскільки у його розпорядженні є лише 3 тисячі вільних місць у психлікарнях. Відомий також лист Андропова, де він вказує, що така ситуація існує не лише у Краснодарському краї. "Як справа розвивалася далі, ми не знаємо. Але починаючи із 1972-го дуже багато будували нові психіатричні лікарні. Очевидно, тоді прийняли рішення розширити базу психіатрії", - пояснив Ван Ворен.

Немало подробиць про функціонування каральної психіатрії СРСР знаходяться в документах ШТАЗІ (Міністерство державної безпеки НДР).

"Я дуже багато працював в архіві ШТАЗІ, а туди потрапило дуже багато документів КДБ. Вони постійно співпрацювали. Новознайдені матеріали відкрили цікаві дані. Раніше ми вважали, що близько третини дисидентів потрапляли до психіатричних лікарень, але за даними архіву ШТАЗІ на примусове лікування відправляли 50 відсотків інакомислячих", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «Радянських інакомислячих кидали в психлікарні з ініціативи Андропова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути