Ексклюзиви
вівторок, 05 грудня 2023 05:30

Проголосили республіку лемків

Проголосили республіку лемків
Делегати ухвалили, що єдиним розумним і корисним для русинського народу західних Карпат є приєднання "республіки" до Росії.

Руську Народну Республіку Лемків проголосили у селищі Флоринці - тепер Новосондецького повіту у Польщі 5 грудня 1918-го. Нове державне утворення протрималось два роки.

Після ліквідації Австро-Угорської імперії, в західній Лемківщини відбулися народні віча. Обрані на них ради об'єдналися у "Верховний Лемківський Союз" у Горлицях. Політично вони дотримувалися "русинської" антиукраїнської орієнтації. Підсилювали її православні священики-москвофіли.

Делегати ухвалили, що єдиним розумним і корисним для русинського народу західних Карпат є об'єднання просторів від Сяноку до Попраду в єдиній Руській республіці. Після дискусій більшістю голосів ухвалено приєднання "республіки" до Росії і виступили проти об'єднання з Західноукраїнською Народною Республікою. "Не хочему бути ні з поляками, ні з мадярами, ні з габсбургськими українцями", - заявили вони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українцям пообіцяли зменшення податків

Створили тимчасовий уряд на чолі з адвокатом Ярославом Качмачиком. Завели власну печатку з написом "Руська Народна Республіка". Із Росії почали надходити кошти на розвиток молодої держави. Поляки ж прагнули використати її проти українців.

12 березня 1920-го польські війська зайняли територію Лемко-Русинської Республіки і ліквідували республіку. Її лідери були заарештовані та постали перед польським судом.

Ярослава Качмарчика ув'язнили поляки. Діячів Лемківської республіки польська влада звинуватила у державній зраді, але процес закінчився їх виправданням. Захист довів, що вони ніколи не були громадянами Польщі.

В Івано-Франківську 26 травня 1990-го відбувся 1-й Всеукраїнський великий установчий збір Спілки незалежної української молоді (СНУМ-СУМ). Серед 220 делегатів понад сотню осіб були віком до 18 років. Учасники висловилися за посилення роботи в середовищі студентської та робітничої молоді.

Зараз ви читаєте новину «Проголосили республіку лемків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути