середа, 27 червня 2018 08:21

Пророк Мормон дозволив багатоженство

Пророк Мормон дозволив багатоженство
Пам'ятник Джозефу Сміту. Фото: https://shkolazhizni.ru

27 червня 1844 року у тюрмі невідомі вбили 39-літнього Джозефа Сміта, засновника і керівника релігійної секти мормонів - "Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів".

Він народився в родині фермера в Шароні - штат Вермонт 23 грудня 1805 року. Потім родина переїхала в Пальміру - штат Нью-Йорк. В 14-річному віці пережив видіння Бога. Як стверджує Сміт, 1823 року ангел на ім'я Мороній явився йому і розповів про існування книги на золотих пластинах, що містить "повноту вічної Євангелії". Також розповів про нащадків благочестивого єврея, що переселився бл. 600 до н. е. з Єрусалиму в Америку. З цього роду і був автор книги, пророк Мормон. Місце, де зберігається книга, було відкрито Сміту. Книгою Мормона Сміт завоював собі безліч послідовників, яких він організував у церкву.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гігантський алмазний кар'єр засмоктує літаки і вертольоти

Навчав, що його церква – єдино істинна. Через нього Бог відновив давнє священство, що загинуло у світі в результаті людської зіпсованості. В його церкві Біблія шанувалася як священна книга. Але Сміт стверджував, що і його переклад Книги Мормона теж є божественним твором. Створив цілу громаду. 1852 року керівники мормонів офіційно оголосили про те, що чоловіки мормони мають право на кілька дружин.

Посилаючись на божественні одкровення і своє лідерство у священстві, Сміт керував справами громади в усіх сферах – економічній, суспільній та богословській. 1844-го він висловив бажання стати президентом США. В громаді стало наростати невдоволення Смітом. Разом зі своїм братом Хайрамом був заарештований за звинуваченням у державній зраді і змові. Їх помістили у в'язницю в Карфагені - штат Іллінойс. Через три дні їх вбили.

На сьогоднішній день в світі налічується 14 782 473 вірних мормонів, більшість з яких проживає за межами США. Найбільше мормонів є в Північній і Південній Америці та в Західній Європі.

Зараз ви читаєте новину «Пророк Мормон дозволив багатоженство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути