середа, 22 липня 2020 11:33

Правозахисника засудили за розголошення інформації про вторгнення в іншу країну

Правозахисника засудили за розголошення інформації про вторгнення в іншу країну
1988 року Європейський парламент посмертно нагородив дисидента Анатолія Марченка премією за свободу думки імені Сахарова. Фото: memo.ru

Радянський дисидент Анатолій Марченко 22 липня 1968 року надіслав до іноземних видань та радіостанції BBC відкритого листа, в якому передбачив загрозу вторгнення радянських військ до Чехословаччини.

У ньому засудив Варшавський лист 5 компартій і рішення Пленуму ЦК КПРС, на якому обговорювали "небезпечну" ситуацію в союзній країні та пропонували використати для боротьби з її "антисоціалістичними" силами усі наявні засоби.

Дисидент наголосив, що радянські ЗМІ, виконуючи волю партії, намагаються дезінформувати світову громадськість про ставлення радянського народу до подій у Чехословаччині і виставляють позицію партійного керівництва як народну одностайну, при цьому підкреслив, що радянський народ нічого не знає про реальний стан речей.

Вважав, що в Чехословаччині відбувається природний розвиток здорового суспільства та спроба втілити справжні декларовані соціалістичні ідеали та свободи, які в СРСР існували лише у вигляді гасел. Не розумів, чому вирішення долі Чехословаччини має відбуватись у Москві чи Варшаві, а не у Празі. Справжню причину можливої інтервенції вбачав не у "підриві соціалістичного розвитку та безпеки", а у приниженні авторитету радянських керівників і їхніх методів керівництва. Довів, що на відміну від союзної Чехословаччини СРСР не наважується розмовляти з ворожим Китаєм з позиції сили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Москва розірвала відносини з Китаєм

"Мені соромно за свою країну, яка знову виступає в ганебній ролі жандарма Європи. Мені було б соромно і за мій народ, якби я вірив, що він справді одностайно підтримує політику ЦК КПРС і уряду. Але я впевнений, що насправді це не так, що мій лист - не єдиний, тільки такі не публікуються в нас. Одностайність наших громадян і в цьому випадку - фікція, створена штучно, шляхом порушення тієї самої свободи слова", - писав він.

Марченка арештували за декілька діб за звинуваченням у порушенні паспортного режиму. Судилище над ним показово влаштували 21 серпня. Саме того дня розпочалося Вторгнення військ Варшавського договору до Чехословаччини та окупація країни з метою припинення Празької весни. Дисидент мав відбувати 1 рік у трудових таборах.

Після відбуття покарання його не відпустили. Приводом для чергового арешту стала праця "Мої показання", у якій описував радянські політичні табори та тюрми і яку встиг передати за кордон. Тоді дисидента звинуватили в поширенні наклепницьких вигадок, що ганьблять радянський суспільний і державний лад. Дали ще 2 роки.

Загалом Анатолій Марченко провів у таборах та на засланні близько 17 років. Його змушували емігрувати, але відмовився. Помер 48-річним після 117-денного голодування, яке влаштував з вимогою звільнити усіх політв'язнів СРСР.

2018 року до 50-річчя введення радянських військ у Чехословаччину українські архіви оцифрували документи, які показують ставлення людей до цієї події. За словами директора архіву СБУ Андрія Когута, документи допомагають скласти уявлення про те, як радянський тоталітарний режим бачив феномен чехословацької Празької весни і чим керувалася влада Союзу, здійснюючи військову інтервенцію в Чехословаччину. Події 1968 року він порівняв із подіями 2014-го, коли російські війська здійснили вторгнення в Україну, щоб не допустити її виходу з-під російського контролю.

Зараз ви читаєте новину «Правозахисника засудили за розголошення інформації про вторгнення в іншу країну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути