пʼятниця, 30 липня 2021 10:48

З'явився інвестор, який готовий дати $20 млн на меморіал у Бабиному Яру

З'явився інвестор, який готовий дати $20 млн на меморіал у Бабиному Яру
Міністр культури Олександр Ткаченко повідомив, що діаспора готова дати гроші на меморіал у Бабиному Яру. Фото: vrciro.org.ua

Світовий конгрес українців готовий дати гроші на державний проєкт меморіалу в Бабиному Яру в Києві.

"Світовий конгрес українців готовий інвестувати понад 20 мільйонів доларів у державний проєкт Бабиного Яру", - сказав в інтерв'ю НВ міністр культури Олександр Ткаченко.

Є державна й приватна концепції меморіалу. Приватний проєкт критикують через залучення до нього грошей російських бізнесменів. Ткаченко сказав, що зараз немає конкретних проєктів будівництва ні того, ні іншого.

"Ми активно співпрацюємо як з авторами державної концепції, так і приватної. І я радий, що останнім часом є порозуміння в цьому питанні", - сказав міністр.

Він заявив, що в приватному проєкті є гроші не російських бізнесменів, а "міжнародних".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держава не має діяти під диктовку російських спонсорів - Дробович про меморіалізацію Бабиного Яру

"Склад наглядової ради меморіалу є міжнародним. Тобто там є люди, які працювали в Росії, але які зараз себе позиціюють як міжнародних інвесторів. І питання в тому, що саме вони роблять. Моє завдання зробити так, щоб кошти, які б ми могли залучати, надходили з різних джерел. Зокрема, від інших держав. Саме тому робоча група, яка, сподіваюся, почне працювати найближчим часом, дасть нагоду такі можливості відкрити. І зняти з порядку денного питання, на якому наголошують деякі колеги щодо походження цих коштів", — сказав Ткаченко.

Зараз 49% коштів у приватному проєкті належать російським бізнесменам Михайлу Фрідману й Герману Хану. Вони походять з України, але мають подвійне громадянство РФ та Ізраїлю.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль доручив Фонду державного майна передати в оренду приватному проєкту "Меморіал Голокосту "Бабин Яр", заснованому російськими бізнесменами 2016-го, реконструйований державним коштом будинок колишньої контори Лук'янівського єврейського кладовища. Він є частиною українського проєкту комплексної меморіалізації Бабиного Яру. Загалом у реставрацію вклали понад 30 млн грн. На 2021 рік виділили ще 60 млн грн, але поки ці кошти залишаються на державному рахунку.

Асоціація єврейських організацій і громад України подала позов до Окружного адміністративного суду міста Києва на діяльність Київської міської ради й Київської міської державної адміністрації. Серед вимог позову – не допустити будівельні роботи на Лук'янівському єврейському кладовищі й Кирилівському православному кладовищі, що розташовані в межах території Бабиного Яру в Києві.

Раніше благодійна організація "Міжнародний меморіальний благодійний фонд "Бабин Яр" подала позов до Окружного адмінсуду Києва з вимогою заборонити будівництво синагоги в Бабиному Яру. Будівництво веде приватний проєкт "Меморіал Голокосту "Бабин Яр".

Зараз ви читаєте новину «З'явився інвестор, який готовий дати $20 млн на меморіал у Бабиному Яру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути