Ексклюзиви
вівторок, 06 листопада 2018 08:21

Повінь накрила чверть області

Повінь накрила чверть області
Повінь на Закарпатті. фото: Мукачево.net

Інтенсивні дощі з 4 по 6 листопада 1998 року в Закарпатській області стали початком повені. Вийшли з берегів річки Тиса, Теребля, Тересва, Боржава, Латориця. Підтопили майже 120 населених пунктів - чверть території області. У зоні лиха опинилося близько 350 тисяч людей.

Катастрофічний дощовий паводок руйнівної сили був найбільшим за останні роки і спостережень. Підвищення температури повітря після попередніх снігопадів, викликало танення снігу на верхніх частинах гірських схилів. За кілька тижнів до паводку вже йшли інтенсивні дощі, які наводнили головні ріки області.

Ще однією причиною трагедії стала недостатня готовність до надзвичайних ситуацій. Стихійне лихо завдало величезних матеріальних збитків. Найбільше постраждали села: Вари, Берегівський район — знищено 302 будинки, Бобове, Королево, Сасово та Чорнотисів Виноградівського району. В них було знищено тисячі будинків. Переселили понад 20 тисяч осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після руйнівного землетрусу в Японії почали будувати сейсмостійке житло

З перших годин до боротьби зі стихією були залучені війська Цивільної оборони МНС України, спеціалізовані підрозділи Міністерства з питань надзвичайних ситуацій, підрозділи Національної гвардії та Збройних Сил України, бригади облавтодору, Укртелекому, працівники закарпатської міліції, Ужгородського відділка залізниці.

Україна отримала допомогу від інших країн. Для постраждалих від повені були доставлені близько 600 тонн продовольства та понад 300 тонн одягу. Пізніше споруджено 2349 житлових будинків і придбано 318 квартир для постраждалих, капітально відремонтовано 12 тис. будинків.

Один із найбільш руйнівних в історії Японії землетрусів розпочався зранку 28 жовтня 1891 року у японських провінціях Нобі, Міно й Оварі. Кількість постраждалих - 17 175, зруйновано понад 140 тисяч будівель.

Зараз ви читаєте новину «Повінь накрила чверть області». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути