неділя, 28 жовтня 2018 08:20

Після руйнівного землетрусу в Японії почали будувати сейсмостійке житло

Після руйнівного землетрусу в Японії почали будувати сейсмостійке житло
Землетрус Нобі (1891). Фото: Вікіпедія

Один із найбільш руйнівних в історії Японії землетрусів розпочався зранку 28 жовтня 1891 року у японських провінціях Нобі, Міно й Оварі. Кількість постраждалих - 17 175, зруйновано понад 140 тисяч будівель.

Японія — країна з високою сейсмічною активністю, тут багато вулканів. Усього в Японії нараховується приблизно 200 вулканів, з них близько 40 – діючі. Японські острови — важлива ланка Тихоокеанського сейсмічного поясу, на який загалом припадає 80% землетрусів світу, а на Японію — майже 29% землетрусів світу.

Землетрус в Нобі стався о 6:38 ранку, йому було присвоєно магнітуду 8.0. В епіцентром з'явився розлом Неодані, де сьогодні розташоване місто Мотосу. Землетрус Нобі став найбільшим в історії Японії, епіцентр якого був на суші, а не під водою. Очевидці повідомляли про глухий гомін перед початком землетрусу. Сейсмічні коливання відчувалися на території площею в тисячі квадратних кілометрів. Префектурах Айті і Гіфу було завдано значної шкоди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Землетрус у китайській провінції забрав життя чверті мільйона осіб

Землетрус торкнувся і сусідні префектури Сіга і Фукуї. Згідно із записами, кількість жертв склало приблизно 7 273, а кількість постраждалих - 17 175, було зруйновано понад 140 тисяч будівель. В горах було повалено безліч дерев, виникла велика пожежа. Постраждали не тільки старі будівлі, було пошкоджено безліч нових. Саме після цього землетрусу в Японії почав зростати інтерес до сейсмостійкого будівництва.

Всі острови, на яких розташована Японія, розбиті на блоки складною системою активних розломів, де виникають численні помірні і слабі землетруси. Так в префектурі Наґано в 1965—1970 щодня виникало до 600 поштовхів.

16 грудня 1920 року у китайській провінції Ганьсу стався землетрус силою 8.6 бала за шкалою Ріхтера, один із найруйнівніших природних катаклізмів за всю історію людства. На площі більше 65 тисяч квадратних кілометрів загинуло близько 200 тисяч осіб і ще 20 тисяч чоловік, позбавлених житла, померли протягом зими.

Зараз ви читаєте новину «Після руйнівного землетрусу в Японії почали будувати сейсмостійке житло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути