Ексклюзиви
вівторок, 27 жовтня 2020 08:05

Помер один з непримиренних критиків Путіна

Помер один з непримиренних критиків Путіна
У 1960-х роках дисидент допомагав кримськотатарському руху, підйом якого тоді спостерігали. Фото: pixabay

Радянський дисидент Володимир Буковський помер рік тому ввечері 27 жовтня у Кембриджі в Великій Британії. Йому було 76 років.

Володимир Буковський народився в 1942 році в місті Белебей у Башкирії, де його сім'я перебувала в евакуації. Після повернення до Москви став одним з активних учасників дисидентського руху — організовував регулярні зібрання молоді біля пам'ятника Маяковському, а також поширював заборонену літературу.

Через це його кілька разів заарештовували і відправляли на примусове лікування. Загалом він провів в ув'язненні 12 років. Популярним був завдяки документальним викриттям про існування в СРСР так званої "каральної психіатрії" — постановці дисидентам медичних діагнозів за політичними мотивами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повстанці розстріляли диктатора, який правив 42 роки

У 1960-х роках дисидент допомагав кримськотатарському руху, підйом якого тоді спостерігали. Долучився завдяки письменникам Олексію Костеріну та Сергію Писарєву.
У 1976 році СРСР обміняв Буковського на лідера чилійських комуністів Луїса Корвалана. Після цього Буковський оселився в Кембриджі, де продовжив писати про політичні переслідування в СРСР, а також став одним з організаторів кампанії бойкоту на Заході московської Олімпіади 1980 року.

Дисидент Володимир Буковський також був одним із найбільш непримиренних критиків Кремля і особисто президента Володимира Путіна. З цим пов'язують те, що в квітні 2015 року Королівська прокуратура Великої Британії висунула щодо Буковського звинувачення у створенні і зберіганні дитячої порнографії. На знак протесту він оголосив голодування. У 2018 році справу проти Буковського призупинили через поганий стан здоров'я обвинуваченого. Письменник відкидав всі звинувачення на свою адресу, називав це провокацією.

20 жовтня 1930 року в Москві розстріляли генерал-хорунжого армії УНР та командарма Другого зимового походу Юрія Тютюнника. Ще 1923 року більшовицькі каральні органи обманом виманили його з Польщі в Радянську Україну. Закликали очолити всеукраїнське повстання через підставну організацію, на що не відмовив.

Зараз ви читаєте новину «Помер один з непримиренних критиків Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути