Ексклюзиви
пʼятниця, 20 жовтня 2023 09:45

Повстанці розстріляли диктатора, який правив 42 роки

Повстанці розстріляли диктатора, який правив 42 роки
Муаммар Каддафі виступає в ООН 23 вересня 2009-го / Getty Images

20 жовтня 2011-го повстанці схопили і стратили багаторічного лівійського лідера Муаммара Каддафі біля його рідного міста Сирт.

Каддафі народився в сім'ї бедуїнів в червні 1942-го. Вчився в Королівській військовій академії в Бенгазі. Пройшов військову підготовку у Великій Британії. 1 вересня 1969-го провів безкровний переворот. Повалив прозахідного монарха Лівії, короля Ідріса, який був за межами країни.

Змусив закрити американські та британські військові бази у країні. Узяв під контроль більшу частину нафтової промисловості, а також організував катування і вбивства своїх опонентів. Робив безуспішні спроби об'єднати Лівію з іншими арабськими країнами. Фінансував терористичні та партизанські групи по світу, включаючи Ірландську республіканську армію і Фракцію Червоної армії в Західній Німеччині.

У 1970-х Каддафі опублікував свою політичну філософію, що поєднала соціалістичні та ісламські теорії. Маніфест "Зелена книга" став обов'язковим для вивчення в лівійських школах.

Влада Лівії організувала вибух у квітні 1986-го нічного клубу в Західному Берліні. В результаті дві особи, солдати США, загинули, ще 155 було поранено. США відповіли бомбардуваннями цілей у Лівії. Зокрема, комплексу диктатора у столиці, Тріполі. Президент Рональд Рейган назвав Каддафі скаженим собакою Близького Сходу.

22 грудня 1988-го рейс авіакомпанії Pan Am прямував з Лондона в Нью-Йорк, терористи підірвали його в небі над британським Локербі. Загинули 270 осіб. США і Велика Британія звинуватили двох лівійців. Каддафі відмовився видати підозрюваних. Він також не видав лівійців, підозрюваних у вибуху 1989-го французького пасажирського літака над Нігером, внаслідок чого загинули 170 осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тимчасовий уряд Лівії пішов у відставку

1992-го ООН ввела економічні санкції проти Лівії. Їх скасували 2003-го. Тоді країна взяла на себе відповідальність за вибухи. Хоч і не визнала провини, зате погодилася виплатити $2,7 млрд компенсації сім'ям жертв. Каддафі видав підозрюваних за теракт над Локербі 1999-го. Одного було виправдано, іншого засуджено. 2003-го погодився віддати зброю масового знищення. 2004-го поновив дипломатичні відносини з Заходом.

Каддафі подорожував із загоном жінок-охоронців, носив барвисті мантії або військову форму, покриту медалями. Під час закордонних поїздок ставив намет ув бедуїнському стилі для прийому гостей.

У лютому 2011-го в Лівії спалахнули антиурядові протести. Каддафі взявся жорстко придушити повстання. Однак до серпня повстанці за допомогою НАТО взяли під контроль Тріполі та сформували перехідний уряд. Каддафі зник, але 20 жовтня 2011-го його було схоплено й розстріляно.

Зараз ви читаєте новину «Повстанці розстріляли диктатора, який правив 42 роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути