вівторок, 23 липня 2019 12:43

Помер автор першого українського словника

Автор: photo-lviv.in.ua
  Памво Беринда вирізьблений на дерев'яній дошці
Памво Беринда вирізьблений на дерев'яній дошці

Український письменник Памво Беринда помер 23 липня 1632-го. Він автор першого староукраїнського друкованого словника - "Лексикону словено-роського".

Освіту чоловік здобув у Львівській братскій школі, яка під час масового окатоличення з боку поляків зберігала свій православний напрямок. Тут він опанував давньоукраїнську та давньогрецьку мови. Також у місті вже працювали друкарні, у тому числі й друкарня Івана Федорова. Беринда захоплюється книгодрукуванням.

На запрошення Львівського архієпископа Гедеона Балабана переїжджає до Стрятина - тепер Івано-Франківська область. Там організовує власну друкарню та видає релігійні твори. 1617-го чоловік переїжджає до Києва, де видає Номоканон - збірник церковного права. Разом із гетьманом Петром Конашевичем-Сагайдачним та єпископом Іовом Борецьким 1620-го зустрічав у Києві делегацію константинопольського патріарха Феофана. Саме тоді українці добилися відновлення Православної церкви після укладання Берестейської церковної унії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали найдавніший в Україні нотний запис

1627-го у Києві Беринда видав твір всього життя - "Лексикон словено-роський та імен толкованіє". Він працював над ним 30 років. Праця складається з 2-х частин і розміщена на 475-ти сторінках. У передмові автор зазначив, що слов'янська мова має багато "темних" слів, тому він взявся за їхнє пояснення старою українською мовою. Роботу присвятив спудеям, тобто студентам.

Похований друкар у Києво-Печерській Лаврі.

Автор: photo-lviv.in.ua
  Фрагмент з "Лексикону" написаного Бериндою 1627-го
Фрагмент з "Лексикону" написаного Бериндою 1627-го
У XIV ст. почалася нова доба української мови - "середньоукраїнська" або "староукраїнська". Тоді українські землі ввійшли до складу Великого князівства Литовського та Королівства Польського.

У землях, що належали Польщі, мовою діловодства стала латина, натомість у Великому князівстві Литовському "руська мова" не перестала слугувати мовою адміністрації й судочинства. Вона стала офіційною мовою сусіднього Молдавського князівства.
Зараз ви читаєте новину «Помер автор першого українського словника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути