пʼятниця, 30 травня 2014 16:10

Полювання на мамонтів було ефективнішим завдяки собакам

Автор: innovanews.ru
 

Новий аналіз ділянок європейських археологічних розкопок, що містять великі об'єми останків мамонтів і людського житла, побудованого із застосуванням велетенських кісток, дозволив сформулювати нову інтерпретацію формування цих ділянок.

Професор Емеріта Пат Шипмен з Пенсильванського університету вважає, що раптова поява подібних споруд може бути пов'язана з тим, що наші предки стали використовувати одомашнених собак для полювання на мамонтів - вимерлих тварин, які мають віддалену спорідненість з сучасними слонами.

Дивовижні археологічні ділянки, на яких виявлені кам'яні знаряддя і значна кількість мертвих мамонтів, несподівано отримали поширення на території сучасної центральної і східної Євразії в період приблизно між 45000 і 15000 років тому, хоча на мамонтів люди і їх предки полювали до того часу близько мільйона років.

"Одна з найбільших загадок полягає в тому, як вдалося вбити таку значну кількість мамонтів за допомогою наявної у той час зброї", заявила Шипмен.

За словами дослідниці, для вбивства мамонтів у великих кількостях одночасно знадобилася б зброя, аналогічна сучасній, що дозволило б знищувати тварин цілими стадами.

Ключовою для нової гіпотези Шипмен стала робота Міт'є Гемонпре з Королівського інституту природних наук Бельгії, який знайшов докази того, що в досліджуваному регіоні великими м'ясоїдними були одомашнені собаки, а не вовки, як вважалося раніше. Так Шипмен дійшла до висновку, що, можливо, саме собаки допомагали людям полювати на мамонтів.

"Собаки вміють добре вистежувати і утримувати здобич на місці, поки мисливці наближаються. Подібна тактика полювання істотно збільшила б її успіх", відмітила Шипмен. "Також великі собаки здатні нести здобич до місця проживання або табору мисливців, охороняючи туші від інших м'ясоїдних".

Зараз ви читаєте новину «Полювання на мамонтів було ефективнішим завдяки собакам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути