четвер, 07 травня 2020 10:36

Поляки та українці провели у Києві військовий парад

Поляки та українці провели у Києві військовий парад
9 травня 1920 року поляки та українці провели спільний парад у звільненому від більшовиків Києві Фото: twitter.com/ukrinpl/

Польські та українські військові оволоділи окупованим більшовиками Києвом 7 травня 1920 року. До столиці увійшли кавалерійські частини.

За добу до того, військові вибили "червоних" із Білої Церкви. Вже на околицях Києва захопили один із трамваїв та з Пущі-Водиці доїхали до Хрещатика і повернулись назад, прихопивши із собою у полон одного з більшовицьких командирів. Того ж дня завершився Перший зимовий похід армії УНР. В районі Ямполя роз'їзд "Чорних запорожців" зустрівся з роз'їздом 3-ї Залізної дивізії, що значно підняло бойовий дух усіх українських воїнів.

Спочатку командування сподівалося, що столицю завзято оборонятимуть.

"Якщо противник збирається захищати Київ, вигідніше тимчасово не займати це місто, - казав польський генерал Тадеуш Кудшеба. - Адже так ми спровокуємо зосередження більших радянських сил на західному березі Дніпра, що дасть добру нагоду розгромити їх на цьому березі, а не наздоганяти на східному".

Однак у Червоній армії вирішили здати його та відступити без бою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опублікували документи про таємні переговори з поляками

Уже 8 травня до столиці увійшла піхота, а наступного дня на Хрещатику провели грандіозний військовий парад перемоги, який приймав командуючий польською армією генерал Едвард Ридз-Смігли. Польські частини замикала 6-а стрілецька дивізія УНР під командуванням полковника Марка Безручка.

Повернення Правобережної України та столиці під українську владу, попри сподівання Симона Петлюри, не роздмухало всеукраїнського антибільшовицького повстання. Численні українські повстанські загони громили не лише більшовиків, а й поляків.

Уже 14 травня Червона армія провела вдалий контр-наступ на польські позиції, а 12 червня повторно оволоділа Києвом. Польсько-українські частини розпочали швидкий відступ із захоплених позицій, а згодом бойові дії перенеслись на територію Польщі.

21 квітня 1920 року керуючий Міністерством закордонних справ УНР Андрій Лівицький та віцеміністр закордонних справ Польщі Ян Домбський підписали таємну Варшавську угоду. Вона відома ще як договір Пілсудський–Петлюра.

За нею Польща визнавала право Української Народної Республіки на незалежність та пообіцяла військову допомогу в обмін на відмову УНР від Галичини, 5 з половиною повітів Волині, частини Полісся, Лемківщини, Підляшшя, Посяння і Холмщини.

Зараз ви читаєте новину «Поляки та українці провели у Києві військовий парад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути