Ексклюзиви
четвер, 22 серпня 2024 05:25

Полонених і ворогів Дракула садив на палі

Полонених і ворогів Дракула садив на палі
Граф Дракула тричі завойовував престол. Фото: news.rambler

Румунський повелитель Влад ІІІ Дракула 22 серпня 1456-го став господарем Валахії. Він удруге зійшов на трон.

Влад Цепеш народився в Трансільванії, в маленькому містечку Сигішоара 1430-го. Він був сином Влада II на прізвисько Дракул -"диявол" - члена католицької секти Ордену Дракона і князем Валахії. Після батька отримав таке ж прізвисько.

В юності Влад III потрапив в полон до турків. Його батько і брат загинули від рук найманців - їх закопали живцем. Влад III став правителем свого князівства, але дуже скоро втік в монастир. Повернутися до князівства його змусила жадоба помсти. Розправився над боярами міста Тирговіште - столиці Валахії, які брали участь у змові проти його батька і старшого брата.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 маловідомих фактів про графа Дракулу

У жовтні 1462-го Влад Цепеш прибув до Трансільванії для переговорів про військову підтримку його протистояння Туреччині. Був звинувачений у таємному співробітництві з турками і заарештований. Він провів 10 років у в'язниці у Вишеграді та 2 роки під домашнім арештом в Буді. Змирився зі своїм принизливим станом і запевнив короля Угорщини у своїй васальній відданості. Його відпустили за умови прийняття католицизму і одруження з двоюрідною сестрою короля.

1475-го Дракула заявив претензії на валаський престол і втретє здобув його наступного року при підтримці війська з угорських найманців. 17 червня 1476-го Дракула разом із 7 тис. воїнів уночі напав на 120 тис.армію турецького султана Мехмеда ІІ. Узятих у полон Дракула наказав посадити на палі. Султан із залишками армії залишив територію Валахії. Його посланці вбили Дракулу. Відрубану голову законсервували в меду і доставили як трофей султану.

Влада Цепеша в сучасній Ромунії вважають національним героєм, який створив перші закони в країні, об'єднав румунські землі та боровся із ворогами - турками. На порівняння князя із кровожерливим вампіром із художнього роману ірландського письменника Брема Стокера румуни спочатку ображались. Потім навчилися заробляти гроші на популярності Дракули. Цей бренд приносить Румунії сотні мільйонів доларів щороку.

Історики припускають, що Дракула міг страждати на фото боязнь - хворобу, при якій людська шкіра реагує висипом на сонячне проміння. В давнину це лікували вживанням бичачої чи телячої крові. Так могли з'явитися легенда про вампіра - кровопивцю, який полює на жертв уночі. Саме це почув Брем Стокер під час подорожі Трансільванією.

Зараз ви читаєте новину «Полонених і ворогів Дракула садив на палі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути