четвер, 29 серпня 2019 10:01

Показали, як виглядала найдавніша людина 3,8 млн років тому

Вчені відтворили обличчя предка найдавнішої людини, родича знаменитої "Люсі". Череп знайшли 2016-го в Ефіопії. Йому 3,8 млн років.

Предок виявився більш схожим на шимпанзе, ніж на сучасну людину. Це афарський австралопітек. Вважався перехідним типом між мавпою та людиною - був прямоходячим, повідомляє Live Science.

Автор: Cleveland Museum of Natural History
  Відтворили обличчя предка найдавнішої людини, що жив 3,8 млн років тому
Відтворили обличчя предка найдавнішої людини, що жив 3,8 млн років тому

Людина мала великий ніс, випуклу щелепу та потужні собачі зуби. Останнє було необхідно для пережовування грубої їжі у печерах. Згодом частини цього виду вийшли на відкриту місцевість та отримали менш грубі риси, вживаючи м'ясо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учені знайшли найбільшого предка людини

"Знахідка підтверджує думку про те, що рання еволюція людиноподібних не була лінійною. Види не завжди виникають, перетворюються на нові та зникають із лиця Землі. Швидше за все, пігрупи людиноподібних ставали ізольованими від більшої популяції. Схрещувались і накопичували достатньо змін, щоб стати абсолютно новими видами", - зазначила антрополог Йоханнес Хайле-Селассі.

Це може викликати кардинальні зміни у дослідженнях походження людей. Нові знахідки суперечать сталому розумінню, що один вид перетворюється на інший. Навіть на початку еволюції людини в один момент проживали декілька різних видів людиноподібних. Тому питання про нашого прямого предка, яким до цього вважали "Люсі", залишається відкритим.

Археологи знайшли в Ефіопії рештки невідомої людиноподібної істоти. Вона мала ознаки гомініда — найрозвиненішої мавпи. Уцілілі частини кістяка вчені закінчили діставати з породи лиш нещодавно. Із ґрунту вибрали 125 фрагментів.

Найкраще збереглися череп і передні кінцівки. Істота виявилася самкою. Її виділили в окремий вид — "ардіпітек". Арді на одному з ефіопських діалектів означає "ґрунт".

Арді вважають найдавнішим із знайдених предків людини. Її кісткам — 4,4 млн років. Учені вперше знайшли мавполюдину, яка жила так давно.

Зараз ви читаєте новину «Показали, як виглядала найдавніша людина 3,8 млн років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути