середа, 07 жовтня 2009 18:40

Людині знайшли нового предка

15 років тому археологи знайшли в Ефіопії рештки невідомої людиноподібної істоти. Вона мала ознаки гомініда — найрозвиненішої мавпи. Уцілілі частини кістяка вчені закінчили діставати з породи лиш нещодавно. З ґрунту вибрали 125 фрагментів.

Найкраще збереглися череп і передні кінцівки. Істота виявилася самкою. Її виділили в окремий вид — "ардіпітек". Арді на одному з ефіопських діалектів означає "ґрунт".

Арді з минулої п"ятниці, коли опубліковано висновки досліджень, вважають найдавнішим зі знайдених предків людини. Її кісткам — 4,4 млн років. Учені вперше знайшли мавполюдину, яка жила так давно.

Арді могла пересуватися як на чотирьох, так і на двох — залежно від обставин. Але вже не вміла стрибати з гілки на гілку. Мозок був розміщений у черепній коробці подібно до людського.

Арді старша за Люсі на 1,2 мільйона років

Скелет людиноподібної істоти, вік якої становив понад 3 млн років, учені знайшли 1974-го в долині річки Омо в Ефіопії. Дослідники виокремили її у вид австралопітек. І назвали Люсі — на честь героїні пісні гурту "Бітлз" — "Люсі в небі з діамантами".

Останки Люсі зберігаються у Національному музеї Ефіопії в Аддис-Абебі. Доти дев"ять років її вивчали в Клівлендському університеті, США. Зріст Люсі становив 1,07 м, вага — 27 кг. За станом зубів визначили, що вона вмерла у 25–30 років. Люсі молодша за Арді на 1,2 млн років.

Зараз ви читаєте новину «Людині знайшли нового предка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути