Ексклюзиви
середа, 17 квітня 2019 11:46

Показали рідкісну Біблію у гравюрах XVI століття
11

Книжку музею подарував митрополит Андрей Шептицький у 1926 році.
Фото: Оксана Княжик
Книжку музею подарував митрополит Андрей Шептицький у 1926 році.
Книжку музею подарував митрополит Андрей Шептицький у 1926 році.
Книжку музею подарував митрополит Андрей Шептицький у 1926 році.
Книжку музею подарував митрополит Андрей Шептицький у 1926 році.

У Львові в Національному музеї ім. А. Шептицького відкрили виставку "Біблія в ілюстраціях фламандських майстрів XVI ст.". Книгу видав 1565-го нідерландський художник Герард де Йоде. За формою — це альбом гравюр із найважливішими сюжетами Старого та Нового Завітів.

"Книга є однією з перших ілюстрованих Біблій, яку створили у другій половині ХVI століття, — каже Ольга Ткачук із музею Шептицького. — Загалом вона складається з двох книг і є наймасштабнішою роботою Йоде, над якою він працював близько 20 років. На виставці показуємо 60 гравюр. Цей примірник єдиний збережений на теренах центрально-східної Європи і є дуже рідкісним. У світі є тільки 25 примірників. Йоде був новатором і один із перших запропонував Біблію у новій графічній техніці — це відбитки на мідній пластині, техніка мідіориту. Біблії, які виходили в першій половині ХVI століття, були переважно дереворитними відбитками чи гравюрами".

Книжку музею подарував митрополит Андрей Шептицький 1926-го. Він мав до цієї Біблії великий інтерес, бо робив свої бібліографічні записи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкрили виставку автентичного волинського вбрання

"До 2017-го її зберігали в архіві, тоді ж розшили, щоб відреставрувати, — каже реставратор Вадим Волков. - Найважче було працювати над сторінками потопу, бо вони відрізняються форматом. На них найбільше було відбитків пальців і жирових плям, розривів. Мусили виводити жирові плями, бо через них підвищується кислотність і папір може розпастися".

Виставка розпочалась 16 квітня і триватиме до 5 травня. Можна побачити 12 серій гравюр зі Старого Завіту у 55 аркушах. Від 10 травня і до 2 червня презентують гравюри із книги Нового Завіту у 62 гравюрах із 8 серій.

У Львові святкували 445-річчя "Апостола" Івана Федоровича — першої друкованої книги України . З нагоди річниці у львівському музеї Пінзеля, що на площі Митній, відкрили тематичну виставку.

Зараз ви читаєте новину «Показали рідкісну Біблію у гравюрах XVI століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути