пʼятниця, 28 травня 2021 12:53

Показали невідомі фото перепоховання Івана Франка
4

Як Франка перепоховали у власній могилі
Фото: facebook.com/dimfranka
Як Франка перепоховали у власній могилі
Як Франка перепоховали у власній могилі
Як Франка перепоховали у власній могилі

Показали невідомі фото перепоховання письменника Івана Франка на Личаківському цвинтарі у Львові.

31 травня 1916 року його поховали в чужому склепі польської родини Мотичинських. За місце потрібно було вносити щомісячну орендну плату, повідомляє "Дім Франка".

"8 листопада 1916-го Наукове товариство імені Тараса Шевченка звернулося до магістрату Львова з проханням виділити для останків Івана Франка місце на кладовищі неподалік від могил Маркіяна Шашкевича та Василя Барвінського. Тобто в тому місці, де ще наприкінці минулого століття українці хотіли зробити на Личаківському цвинтарі свій пантеон найвизначнішим людям нації. Тоді магістрат проігнорував це прохання", - йдеться в повідомленні.

Франка перепоховали 28 травня 1921 року. Наступного дня розпочалися заходи із вшанування пам'яті поета та посвячення його могили. Панахиду відправив отець Юліан Дуткевич. Художник Іван Труш прочитав промову. Газети писали, що до цвинтаря йшли довгі колони українців. Трамваї були переповнені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Віртуальний музей Франка відкрили в Києві

Саме тоді Комітет вшанування пам'яті Івана Франка оголосив про збір на будову надгробного пам'ятника. Скульптуру Сергія Литвиненка встановили за 12 років.

Іван Франко помер у віці 59 років 28 травня 1916 року о 16:00. Останні десять років життя провів у самотності, страждаючи фізично й психічно. З 1900-го час від часу загострювались ментальні проблеми його дружини - Ольги Федорівни. Вона іноді лікувалась у клініці.

Зараз ви читаєте новину «Показали невідомі фото перепоховання Івана Франка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути