четвер, 08 липня 2021 01:13

Показали, як у Польщі занепадає поховання українців
4

У селі Березка занепадає український цвинтар
Фото: УІНП
На кладовищі поховали жертв нападу польських підпільників
Українська громада просить хоча б встановити огорожу на цвинтарі

У селі Березка поблизу Перемишля занепадає цвинтар українських цивільних жертв каральної акції Армії Крайової та Батальйонів хлопських.

"Одне з найбільш гнітючих вражень на нас справив стан, у якому перебуває старий цвинтар у селі Березка Підкарпатського воєводства. Він знаходиться у лісі без жодної огорожі, і там на поховання українців і поляків приходять дикі звірі. Між іншим, це також важливе місце пам'яті про злочини часів Другої світової війни, адже йдеться про могили цивільних українців, які були жорстоко вбиті польськими підпільниками навесні 1945 року",- заявив голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович після робочої поїздки до Польщі.

Українська громада у Польщі своїми силами намагається дбати про поховання. Її представники декілька разів зверталася до місцевої влади із проханням встановити огорожу.

"Що стосується цивільних місць пам'яті, без місцевого населення, яке могло б піклуватись про ці місця, вони нищіють,- зазначив очільник головної управи Товариства українців політв'язнів та репресованих у Польщі Олександр Стець. - Нас тут мало, щоб ми могли повноцінно їх захищати. Що стосується поховань, де спочивають учасники наших визвольних змагань, то в питаннях учасників подій 1917-1921 років ситуація ще досі не є доброю, але вже не є поганою. Натомість що стосується других визвольних змагань 1940-х років, то тут через конфлікт пам'яті з польськими сусідами виникають складнощі. Наразі польська держава вважає усіх без винятку учасників ОУН-УПА злочинцями, а так не буває. Тому виникають конфлікти, які будуть тривати, допоки не почнуться паритетні розмови".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польський історик розповів про причини конфліктів із Україною

На цвинтарі зокрема поховали греко-католицького священника Олексія Білика з родиною. Їх під час каральної акції зарубали сокирою.

Підрозділи польської Армії Крайової та селяни із навколишніх сіл знищили 180 українців у селищі Березка - тепер Підкарпатського воєводства Польщі, 11 квітня 1945 року. Причиною став етнічний конфлікт між поляками та українцями.

Зараз ви читаєте новину «Показали, як у Польщі занепадає поховання українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути