понеділок, 08 листопада 2021 00:46

Показали давні фото галицького міста
21

Пошта
Фото: Polona
Ратуша
Види міста
Наречені
Церква

Gazeta.ua зібрала фото Городка Львівської області.

Місто розташоване над річкою Верещицею у 30 км від Львова. Вперше Городок згадується у літописах у 1213 році. Він був важливим містом Галицько-Волинського князівства. Городок був центром торгівлі сіллю і тому мав назву Городок солоний або Соляний й Городок.

1648 року українські міщани допомогли козацькому полку полковника Лавріна Капусти оволодіти містом. 1655 році під час Городоцько-Кам'янобрідської битви українські війська під проводом Богдана Хмельницького перемогли поляків.

Через Городок проходила перша в Україні залізниця, яка з'єднувала Львів та Перемишль. 1871-го Городок став повітовим містом.

Український рух у Городку пов'язаний з особою Лонгина Озаркевича. Його дім став центром культурного життя міста. У 1899-1903 роках у Городку мешкав письменник Лесь Мартович, в гостях у якого бували Василь Стефаник та Іван Франко.

Під час Першої світової війни у серпні 1914 року поблизу Городка відбулась битва між австро-угорськими та російськими військами. Росіяни перемогли і змогли підійти до Карпат.

Після Листопадового чину у місті оголосили українську владу. Але після відступлення української армії місто зайняли поляки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фортеця та костел - показали давні фото українського міста

У міжвоєнну добу українські націоналісти здійснили у Городку гучну акцію. 30 листопада 1932 року вони напали на польську пошту. Але польські охоронці змогли відбитися. Четверо українців загинуло.

Gazeta.ua показала старовинні фото Галича в Івано-Франківській обл. Найвідомішою окрасою міста є замок. Галицький замок збудували у середині XIV ст. За іншими даними його збудував в 1350-1352 роках волинський воєвода Любарт. Він захищав країну від татарських набігів.

Зараз ви читаєте новину «Показали давні фото галицького міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути