Ексклюзиви
четвер, 26 жовтня 2023 08:30

Поета звинуватили у підготовці замахів на владу

Поета звинуватили у підготовці замахів на владу
За 17 років літературної діяльності Майк Йогансен видав 8 томів віршів, 10 книг прози, 4 дитячі книги і 2 літературні твори. Знав декілька мов, на які перекладав іноземну класику Фото: uamodna.com

Українського поета 40-річного Майка Йогансена засудили до розстрілу на закритому засіданні Військової колегії Верховного суду СРСР 26 жовтня 1937 року. Вирок виконали за добу у київській в'язниці НКВД.

Чоловік походив із Харкова. Складати вірші українською розпочав у період радянсько-української війни 1918 року - був вражений жорстоким погромом Києва військами Михайла Муравйова, а згодом політикою лідера Білого руху Антона Денікіна, оголосив себе марксистом.

Після встановлення радянської влади працював у Всеукраїнському фотокіноуправлінні. Разом із генералом УНР Юрком Тютюнником писав сценарій фільму "Звенигора". У поезії цікавився революційною тематикою, згодом проблемами буденного життя.

Товаришував із багатьма харківськими письменниками, з якими організував спілку пролетарських письменників "Гарт", а згодом долучився до створення Вільної академії пролетарської літератури - ВАПЛІТЕ, що з часом зазнала гострих цькувань через творчість Миколи Хвильвого, а згодом була ліквідована.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Микола Хвильовий застрелився у кабінеті

Майк Йогансен, разом із деякими колишніми членами ВПАЛІТЕ, організував Техно-Мистецьку групу А. Організацію критикували за надмірне захоплення техніцизмом - визнання науки і техніки, а не пролетаріату та селянства, рушієм суспільного прогресу. 1934 року вступив до Спілки радянських письменників України.

Його арештували влітку 1937 року у власній квартирі будинка "Слово", побудованого на кошти кооперативу літераторів. НКВД закидали поетові розмови із колегами на політичні теми під час виїздів на полювання. Підставою для звинувачень стали доноси знайомих та друзів. На допитах сам нікого не викрив, утім заявив, що масові арешти українських письменників є результатами безсилля і розгубленості радянських керівників.

За це його звинуватили в участі у антирадянській націоналістичній організації, що мала на меті повалення радянської влади. Наче з 1932 року сам вербував людей і готувався виконувати теракти проти партійних діячів. Призначили вищу міру покарання, а після розстрілу конфіскували усе особисте майно.

Реабілітації добилася дружина Валентина Ніколаєва ще за часів Радянського Союзу.

20 жовтня 1930 року в Москві розстріляли генерал-хорунжого армії УНР та командарма Другого зимового походу Юрія Тютюнника.

Ще 1923 року більшовицькі каральні органи обманом виманили його з Польщі в Радянську Україну. Закликали очолити всеукраїнське повстання через підставну організацію, на що не відмовив. Враховуючи його авторитет серед українців та українських емігрантів, вирішили не вбивати, а використовувати.

Зараз ви читаєте новину «Поета звинуватили у підготовці замахів на владу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути