Ексклюзиви
середа, 19 червня 2019 08:20

Подружжя шпигунів-комуністів стратили в один день

Подружжя шпигунів-комуністів стратили в один день
Джуліуса і Етель Розенберги. Фото: LIBRARY OF CONGRESS

На електричному стільці у федеральній тюрмі Сінг-Сінг штату Нью-Йорк 19 червня 1953 року страчено Джуліуса й Етель Розенбергів. Подружжя - єдині громадяни США, яких було звинувачено в шпигунстві проти своєї країни. Джуліус був першим, через кілька хвилин ввели Етель. Її оголосили мертвою о 8.16. Розенберги були євреями і комуністами.

Джуліус народився в Нью-Йорку 12 травня 1918 року, Етель Грінгласс - 28 жовтня 1915 року. Вони познайомилися в "Лізі молодих комуністів", де Джуліус був на керівній посаді. Чоловік в 1940 році поступив на роботу до американських військ зв'язку, який перебував в Форт-Монмута (штат Нью-Джерсі). Джуліус вів дослідження в галузі електроніки, засобів зв'язку, радіолокаційних установок і керованих ракет. Його завербував в 1942 році співробітник НКВД Семен Семенов, з яким його познайомив відомий член американської компартії Бернард Шустер. Розенберг передав їм тисячі документів з грифом "секретно" і "надсекретно".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Парижа увійшли німецькі війська

Етель Розенберг отримувала секретну інформацію від свого брата Девіда Грінгласа та інших спеціалістів, які працювали в Лос-Аламоській національній лабораторії, що займалась ядерними випробуваннями. Арештували комуністів у 1950 році, за рік справу передали до суду.

Вдалось з'ясувати – більшість ядерних секретів передали СРСР не Розенберги, а Елвін Голл, який теж працював у цій лабораторії. Проте під тиском громадськості Етель та Джуліуса визнають винними 29 травня 1951 року і засуджують до смертної кари. Засуджені шпигунство заперечували, визнали лише причетність до комуністичної партії США.

14 червня 1940 року Париж захопили нацисти. За тиждень Франція підписала акт про припинення воєнних дій проти Німеччини.

Зараз ви читаєте новину «Подружжя шпигунів-комуністів стратили в один день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути