Ексклюзиви
четвер, 28 вересня 2023 11:40

Підписали таємний протокол і поділили Європу

Підписали таємний протокол і поділили Європу
Лінія "обопільних державних інтересів" СРСР та Німеччини на теренах "колишньої Польщі". Карта додана до тексту Договору про дружбу та кордон Фото: archive.is

Договір про дружбу та кордон між СРСР та Німеччиною підписали у Москві 28 вересня 1939 року. Перед тим війська союзників окупували Польщу.

Угода доповнила попередній пакт Молотова - Ріббентропа. У ній зазначалося, що уряди СРСР і Німеччини після розпаду "колишньої Польської держави" мають відновити мир і порядок на її території і забезпечити народам мирне існування, враховуючи їхні національні особливості.

До угоди додавалася карта із чітко визначеною лінією "обопільних державних інтересів" агресорів. Її визнали остаточною і заперечили можливість втручання інших держав у це рішення.

У зонах свого впливу СРСР і Третій Рейх мали провести необхідну державну перебудову, яку розглядали надійним фундаментом для розвитку дружніх відносин між своїми народами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти влаштували військовий парад у Бересті

Як і попередні домовленості, договір мав таємний додатковий протокол, що вносив певні територіальні корективи. За ними Люблінське і частина Варшавського воєводства, окуповані нацистами, відходили до Німеччинни. СРСР отримував Литву, за винятком Сувалківського району.

Сторони пообіцяли не допускати на "своїх територіях" жодної польської агітації, що зачіпала б територію іншої сторони і придушувати її прояви. У подальшому це сприятиме співпраці радянських і нацистських спецслужб.

Договір склали на німецькій і російській мовах. Підписали його нарком закордонних справ СРСР В'ячеслав Молотов і міністр закордонних справ Німеччини Йоахім фон Ріббентроп.

В мережі опублікували копії протоколу до Договору про ненапад - "пакт Молотова — Ріббентропа". Його підписали 23 серпня 1939-го Німеччина та СРСР. Сторони домовилися "про розмежування сфер обопільних інтересів у Східній Європі" у разі "територіально-політичного перевлаштування областей", які входять до складу країн Балтії - Фінляндії, Литви, Латвії, Естонії, та Польщі.

Зараз ви читаєте новину «Підписали таємний протокол і поділили Європу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути