субота, 30 травня 2020 10:10

Підписали обмеження щодо використання української мови

Підписали обмеження щодо використання української мови
Погруддя імператора Олександра II знаходиться і місті Бад-Емс, там же знаходиться пам'ятна дошка, присвячена Емському указу Фото: travelneville.com

Російський імператор Олександр II підписав у німецькому місті Емс таємний указ про заборону української мови 30 травня 1876 року.

Документ доповнював основні положення попереднього антиукраїнського Валуєвського циркуляру. Забороняв друкувати та перекладати українською будь-які книжки, ввозити їх з-за кордону. Також було заборонено ставити українські театральні вистави, влаштовувати концерти та писати рідною мовою тексти для нот. Не дозволялося й викладання українською у початкових школах, що подалі сприяло масовому зросійщенню. Українські книги наказали вилучити з бібліотек.

Указом дозволялося вживати мову в побуті, видавати лише художні твори та історичні літературні пам'ятки, але за умови передруку згідно загальноросійської орфографії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після заяв Разумкова міняти мовний закон Ющенко нагадав про лінгвоцид з боку Росії

Виконувати накази імператора взялися жваво. Розпочався розгром українських національно-культурних товариств - Громад, та всіх їх досягнень. Багатьом засновникам довелося емігрувати з Батьківщини назавжди. За кордоном вони організовували українські видавництва та знайомили світ зі становищем України під імперським гнітом. Решта членів товариств перейшли на нелегальне становище. Вони уникали жандармів, організовували таємні культурні заходи, такі як дні пам'яті українських діячів, та поширювали захалявні книжечки. Співпрацювали із Західною Україною, де не існувало заборон на рідну мову.

У 1881 році окремі положення указу пом'якшили. Було дозволено українські вистави, чим скористалися такі актори як Марко Кропивницький. Він став засновником українського національного професійного театру.

Попри послаблення, Емський указ діяв до революції 1905 року. Перед тим йшла гостра дискусія, викладена на майже 100-сторінковій записці "Об отмене стеснений малорусского печатного слова" де науковці доводили політикам, що "Україна має право на власну мову та наче аж ніяк не хоче відділятися від Росії".

Міністр внутрішніх справ Російської імперії Петро Валуєв заборонив видання книг українською 18 липня 1863-го. Про це йшлося у таємному розпорядженні, яке він розіслав до всіх цензурних комітетів, - Валуєвському циркулярі. Документ заперечував існування української мови називаючи її російською, зіпсованою польською.

Першу заборону книгодрукування українською мовою було видано Петром І ще 1709-го. Отже русифікацію українців проводили протягом декількох століть.

Зараз ви читаєте новину «Підписали обмеження щодо використання української мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути