понеділок, 25 липня 2022 07:05

Подивитися на ядерний вибух запросили гостей

Подивитися на ядерний вибух запросили гостей
Острів Бікіні став непридатним для життя після вибуху бомби 1946-го. Фото: United States Department of Defense

У США 25 липня 1946 року провели підводний випробувальний вибух атомної установки на атолі Бікіні. Операція мала назву "Кросроудс".

Випробувати ядерну зброю проти військових кораблів було запропоновано головою Комісії з атомної енергії США. Випробування Crossroads були першими з багатьох ядерних випробувань на Маршаллових островах. На них були запрошені сторонні спостерігачі й преса. Мешканці атола Бікіні евакуювали за їхньою згодою до атола Ронгерік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Радянський Союз розпочав ядерну гонку

Першу бомбу "Гільда" скинули із літака 1 липня 1946-го. Вона вибухнула на висоті 158 м над ціллю у вигляді кораблів. Друге випробування називалося "Бейкер". Бомба мала назву "Гелен" з Бікіні, вона вибухнула на глибині 27 м 25 липня. Радіоактивний водяний пил спричинив масштабне забруднення.

Острів Бікіні став непридатним для натурального сільського господарства й рибальства через радіоактивне забруднення. Короткострокова спроба жителів острова повернутися додому була перервана. У них почалися проблеми зі здоров'ям від радіоактивної їжі, яку вони споживали. Бікіні досі залишається ненаселеним, хоча його навідують дайвери.

Ядерна війна проти СРСР мала початися 1 січня 1950-го згідно з американським планом "Троян". Вже восени 1945 року в США склали плани атомної агресії проти Союзу. Планували доктрину "першого удару" – раптового атомного нападу на СРСР.

Його ціль у разі небезпеки – скинути 300 атомних бомб і десятки тисяч тонн звичайних на 100 радянських міст. План перевірили на штабних тренуваннях. З'ясувалося, що він може бути виконаний на 70%. Втрати становитимуть не менш як 55% бомбардувальників.

Зараз ви читаєте новину «Подивитися на ядерний вибух запросили гостей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути