Ексклюзиви
четвер, 17 грудня 2020 13:58

Пляшки вина й особисті речі моряків - готуються піднімати корабель, який затонув 270 років тому

У Нідерландах довкола затонулого 1749 року вантажного корабля "Амстердам" планують побудувати підводний музей.

Корабель піднімуть з дна Ла-Маншу та перевезуть у спеціальному рятівному доці до узбережжя столиці, на відстань близько 400 км. Потім довкола нього побудують капсулу зі скла та сталі й залишать у воді, передає ЦТС.

Відвідувачі музею зможуть обійти залишки 40-метрового корабля, роздивитися його та все те, що збереглося усередині: пляшки вина, столові прилади, особисті речі моряків. Також у залах музею розмістять наукові лабораторії та експозиційні виставки, на яких можна буде побачити різноманітні артефакти, підняті з морського та океанського дна.

"Відвідування цього судна буде схожим на похід в театр, де глядачі зможуть дивитись за дослідженнями дайверів та істориків, що працюють всередині", - розповіли в архітектурній компанії ZJA, що і будуватиме музей.

Його відкриття заплановане на 2025 рік.

Автор: Courtesy of ZJA.
  Концепт майбутнього підводного музею в Амстердамі
Концепт майбутнього підводного музею в Амстердамі

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли корабель, в якому може бути Бурштинова кімната

Відомо, що "Амстердам" належав голандській Ост-Індській компанії та вирушив у перший рейс 1749 року. Під час повернення судно потрапило в сильний шторм. Капітан узяв курс на сушу, але корабель пішов на дно неподалік англійського міста Гастінгс. Пролежав 271 рік, але добре зберігся завдяки впливу місцевих осадових порід.

Морські археологи виявили уламки данського військового корабля "Дельменхорст". Його загубили в битві при Фемарні між Швецією і союзом Данії та Норвегії 1644 року.

Данці програли битву. Вони намагалися використати важку гармату корабля для захисту гавані Редбіхавн. Шведи підпалили один зі своїх кораблів і скерували його на "Дельменхорст". Данський військовий корабель загорівся і затонув.

Зараз ви читаєте новину «Пляшки вина й особисті речі моряків - готуються піднімати корабель, який затонув 270 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути