Пропонуємо вам дізнатися пізнавальні і незвичайні факти з історії радянського пива!
Офіційною датою народження радянського пивоваріння можна вважати дату 3 лютого 1922 року, коли було підписано постанову "Про акциз із пива, меду, квасу і фруктових і штучних мінеральних водах".
У той час попурярними були пронімецькі марки пива: "Баварське", темне "Мюнхенське", "Кульмбахське", "Експорт", міцний "Бок"; австрійські та чеські марки: "Віденське", "Богемське", класичне "Пільзенське".
До кінця 1920-х НЕП стали згортати, приватних осіб видавлювати з пивоварного виробництва, був введений перший ОСТ на пиво (ОСТ 61-27), який був обов'язковий тільки для великих державних заводів (при цьому не забороняв варити й інші сорти).
За цим ДЕСТу пропонувалося робити чотири сорти пива: "Світле №1" - близьке до пільзенського стилю, "Світле №2" - близьке до віденського, "Темне" - близьке до мюнхенського і "Чорне" - традиційно радянське, зброджуванк верховими дріжджами, якийі мав міцність 1% алкоголю, як у квасу.
На середину 1930-х років головним у визначенні стилістики пива був солод - для "Пільзенського" пива використовували світлий "пільзенський" солод, для "Віденського" - більш прожарений і тому більш темний "віденський", для "Мюнхенського" - темний "мюнхенський" солод.
Враховували і воду - для "Пільзенського" вона мала бути особливо м'якою, для "Мюнхенського" - більш жорсткою.
Уже в 1944 році, після звільнення Риги, запустили у виробництво сорт пива "Ризьке". З цього часу, за рідкісним винятком, все пиво в СРСР виробляли за технологією низового бродіння, а сусло затирали за чесько-німецькими традиціями відварним способом.
За часів хрущовської відлиги в СРСР проводили різні адміністративно-господарські перепідпорядкування, на пиво ввели республіканські стандарти, що багаторазово збільшило кількість сортів радянського пива.
Наприкінці 1950-х - початку 1960-х були відкриті заводи з виробництва ферментних препаратів в Запоріжжі та Львові, що збільшило кількість застосовуваних продуктів до 30-50% (насамперед у "Жигулівського").
Ось кілька найбільш цікавих сортів, які почали випускати в той час: "Тайгове" і "Магаданське" виробляли з використанням екстракту хвої, а естонське "Кадака" - з ялівцем, "Переяславське" і "Роменське святкове" - з медом.
В Україні виділялися Львівський завод (з декількома версіями "Львівського"), київські заводи (кілька версій "Київського") і деякі інші.
З середини 1960-х пляшкове пиво переважало над розливним, його зазвичай не пастеризували, а стійкість була в районі семи днів. Але реальна стійкість не досягала і трьох днів, оскільки пивзаводи могли собі це дозволити - на прилавках пиво не залежувалося.
В 1970-і роки були запущені такі відомі марки пива, як "Адміралтейське", "Донське козацьке", "Петрівське", "Ячмінний колос", "Клинське".
В 1980-ті з'явилися нові сорти пива - "Тверське", "Букет Чувашії", "Вітязь", "Чернігівське".
Всього ж за час існування СРСР (з 1922-го по 1991-й рік) було зварено приблизно 350 сортів пива.
Коментарі