четвер, 22 лютого 2018 20:10

Письменник Стефан Цвейг наклав на себе руки разом з дружиною

Письменник Стефан Цвейг наклав на себе руки разом з дружиною
Стефан Цвейг і його дружина Шарлотта після смерті. Фото: peremeny.ru

23 лютого 1942 року газети всього світу вийшли з сенсаційною заголовком на першій шпальті: "Знаменитий австрійський письменник Стефан Цвейг і його дружина Шарлотта наклали на себе руки в передмісті Ріо-де-Жанейро".

Під заголовком містилася фотографія - мертве подружжя в ліжку. Особа Цвейга умиротворено-спокійно. Лотта зворушливо поклала голову на плече чоловіка і ніжно стискає його руку в своїй, пише сайт "Перемены".

У 1920-30-ті роки у Цвейга мав інтерес до СРСР. Приїхав сюди в 1928 році на урочистості з нагоди сторіччя від дня народження Льва Толстого. Він досить скептично оцінив бурхливу бюрократичну діяльність керівної верхівки радянських республік. В загальному, його ставлення до СРСР можна було тоді охарактеризувати як доброзичливо-критична цікавість. Але з роками доброзичливість зменшувалася, а скептицизм наростав. Цвейг не міг зрозуміти і прийняти обожнювання вождя. Брехня інсценованих політичних процесів його не ввела в оману. Він категорично не приймав ідею диктатури пролетаріату, яка узаконювала будь-які акти насильства і терору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Енді Воргол панічно боявся тарганів

Останні його роки — час вимушених мандрів. Він утікає з Зальцбурга. В 1935 році поселився в Лондоні. Але і в Англії він не відчував себе захищеним. Він подався до Латинської Америки (1940), а потім переїхав в США (1941). Незабаром він вирішив оселитися в невеликому бразильському місті Петрополіс. Жив високо в горах.

22 лютого 1942 року Цвейг пішов з життя разом з дружиною, прийнявши велику дозу снодійного.

"Я йду добровільно. Хочу висловити подяку прекрасній країні, яка надала мені й моїй роботі гостинний притулок. Із кожним днем я все більше люблю Бразилію і ніде краще не міг би побудувати своє життя наново, після того, як світ моєї рідної мови загинув. А Європа — моя духовна батьківщина — знищила себе сама. Але коли тобі стільки років, треба мати багато сил, щоб почати все спочатку. А мої сили через багаторічні страждання вичерпалися. Тому я вважаю правильним вчасно припинити своє життя. Усім моїм друзям — привіт! Хай вони побачать світанок після довгої ночі. У мене не вистачило терпіння, я йду першим", - написав Стефан Цвейг у листі.

Все майно вони залишили у спадок родині Шарлотти.

Німецький письменник Еріх Марія Ремарк так написав про це в траґічному епізоді в романі "Тіні в раю": "Якщо б у той вечір у Бразилії, коли Стефан Цвейг і його дружина покінчили життя самогубством, вони могли б вилити кому-небудь душу хоча б по телефону, нещастя, можливо, не сталося б. Але Цвейг опинився на чужині серед чужих людей".

Еріх Марія Ремарк, як і багато німецьких літераторів, після ІІ Світової війни переїхав до США. Там Ремарк не бідував. Виходили його романи, п'ять творів екранізували у Голлівуді. Він вдруге одружився на колишній дружині Чарлі Чапліна - актрисі Полетт Ґоддар. Відомого німецького письменника не стало 25 вересня 1970 року. З хворобою серця Ремарка поклали у приватну клініку у Швейцарії. Там він і помер. Похований у містечку Локарно на півдні Швейцарії. Дружина Полетт Ґоддар згодом продала частину мистецької колекції чоловіка за $3 млн 100 тис. Пережила його на 20 років, похована поряд.

Зараз ви читаєте новину «Письменник Стефан Цвейг наклав на себе руки разом з дружиною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути