четвер, 27 грудня 2018 08:21

Після стихійного лиха вціліла лише в'язниця

Після стихійного лиха вціліла лише в'язниця
В турецькій провінції Ерзінджан стався землетрус магнітудою 7,9 бала. Фото: newsturk.ru

У турецькій провінції Ерзінджан 27 грудня 1939 року стався землетрус магнітудою 7,9 бала. Він увійшов у список 10 найбільших землетрусів ХХ ст.

Тоді загинули більш як 50 тис. жителів. Сотні тисяч людей отримали поранення і залишилися без даху над головою. Люди продовжували гинути, тому що на країну обрушилися снігові бурі. Щоб захиститися від 30-градусних морозів жителі насипали на дахи своїх будинків камені і глину. Коли пройшла перша хвиля землетрусу, під вагою навалених на них каміння даху впали прямо на сплячих людей.

Найбільш сильно від землетрусу постраждало місто Стамбул, що майже лежало у руїнах. Воно перенесло сім поштовхів, що перетворили його на кладовище. Крім в'язниці, не вціліла жодна будівля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За 30 секунд землетрус забрав життя 25 тисяч людей

Незвичайний акт героїзму проявили десятки ув'язнених, серед яких були і засуджені за вбивство. Вони допомогли відкопати більше 1 тис. засипаних руїнами людей.

Більшість споруд у місті були побудовані уздовж лінії розлому. Найбільше жертв землетрусу було в тих спорудах, що були побудовані вертикально чи паралельно лінії розлому. Хоча сейсмологи переконували у відсутності будь-якого зв'язку, протягом наступних трьох тижнів по всій земній кулі прокотилася серія землетрусів.

На північному заході Вірменії 7 грудня 1988 року стався землетрус магнітудою 7,2 бала за шкалою Ріхтера. Повністю зруйновані місто Спітак і 58 сіл.

Зараз ви читаєте новину «Після стихійного лиха вціліла лише в'язниця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути