четвер, 31 січня 2013 13:43

Пішов з життя соратник Шухевича, ветеран "Нахтіґалю" й УПА Мирослав Кальба

Автор: Фото: dimailer.livejournal.com
 

У Детройті на 97-му році життя 21 січня пішов з життя учасник боротьби в українському легіоні "Нахтігаль" та в рядах УПА Мирослав Кальба. Про це повідомляє Центр дослідження визвольного руху.

До юнацької мережі ОУН Кальба вступив у віці 16-и років. Як учасник польсько-німецької війни потрапив у німецький полон, де перебував до січня 1941 року.

Після звільнення, проводив військовий вишкіл молоді у м. Люблін (Польща). Згодом – він четар українського легіону "Нахтігаль". У 1943 році на Жовківщині (Львівщина) організував і вишколював сотню УПА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Такого рівня лідер ОУН ще не потрапляв до чекістів живим"

У 1944 році за розпорядженням командування УПА емігрував до Німеччини, через хворобу, а у 1949 році емігрував до США, де проживав у м. Детройті.

Активний громадський діяч, провідний член українських організацій Визвольного фронту. Успішне навчання у Бережанській гімназії в молоді роки, великий досвід військовика й історика, бажання активно висвітлювати історію Другої світової війни спонукали Мирослава Кальбу зайнятися написанням книг і публіцистичних статей.

У них він дав відсіч професійним та науковим наклепникам і провокаторам, які з притаманною комуністичній пропаганді брехнею хотіли очорнити боротьбу Дружин українських націоналістів, зокрема легіонів "Роланд" і "Нахтігаль".

Він автор шести книг і численних статей, в яких – документальні матеріали, історичні факти: "У лавах дружинників. Спогади", "Нахтігаль" (Курінь Дружин українських націоналістів) – у світі фактів і документів", "Дружини українських націоналістів" у 1941-1943 рр.", "Нахтігаль, український батальйон 1941 р.", "Ми присягали Україні" та "ДУН у розбудові УПА".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я думав, що хоч трохи допоможу своїй нації" - як "оунівці" грабували пошту

У книзі "ДУН у розбудові УПА" автор широко репрезентує портрет Романа Шухевича, як провідника, командира УПА, з яким йому довелося спілкуватися на протязі двох років.

Починаючи із 1990 року він багато разів приїжджав на свою батьківщину (народився у с. Мозолівка Підгаєцького району Тернопільської області). У Тернополі читав лекції на історичному факультеті Тернопільського Національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка, Тернопільському Національному економічному університеті, а також Українській національній гвардії. Був учасником на Всесвітньому форумі українців, заходах приурочених 50-ій річниці УПА у м. Києві, водночас учасник багатьох конференцій та імпрез  з нагоди урочистих історичних дат в Україні та закордоном. Розповідям про його життя й боротьбу належне місце відведено у книгах "Постать на тлі доби воюючої України", "Підгайчани в боротьбі за волю України" та інших.

Зараз ви читаєте новину «Пішов з життя соратник Шухевича, ветеран "Нахтіґалю" й УПА Мирослав Кальба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

532

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути