середа, 12 лютого 2020 08:21

Підлітка врятували новими ліками

Підлітка врятували новими ліками
Антибіотик із цвілевих грибів досліджували 10 років. Фото: aif

У Лондоні лікарі-біологи Говард Флорі і Ернст Чейн 12 лютого 1941-го у вперше використали пеніцилін для лікування людини. Досліджували дію антибіотику із цвілевих грибів більше десяти років.

Англійський мікробіолог Александер Флемінг ще 1928 року виділив антибіотик - пеніцилін з цвілевих грибів. Флемінг також виявив, що бактерії були стійкими до антибіотиків, якщо використовували малу кількість пеніциліну чи короткий час. Проте речовина виявилося нестабільною і її важко виробляти в чистому вигляді. На дослідження пішло ще 10 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від щеплення померло 77 немовлят

Говарду Флорі і Ернсту Чейні та їхнім колегам вдалося систематично виробляти чисту форму пеніциліну. На початку 40-х років детальніше дослідили його властивості. Додаткові зусилля призвели до виготовлення фармацевтичного препарату у великій кількості.

Підліток Артур Джонс помирав від зараження крові. В саду вколов шипом троянди руку, почалося зараження. Пацієнту ввели 200 мг пеніциліну внутрішньовенно. Всього зробили 4 уколи. Пацієнт почав одужувати. Вченим вдалося налагодити виробництво великої кількості нових ліків. За два роки пеніциліном рятували десятки тисяч пацієнтів.

Французькі лікарі Альбер Кальмет і Каміль Герен зробили новонародженій дитині перше протитуберкульозне щеплення 18 липня 1921 року. Вакцину виготовили зі штаму ослабленої живої коров'ячої туберкульозної палички.

Зараз ви читаєте новину «Підлітка врятували новими ліками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути