четвер, 05 серпня 2021 18:02

Під підлогою лазні виявили ланцюжок, якому 1,5 тис. років

У болгарському селі Дебелт у руїнах давньоримського міста Деульт археологи знайшли золотий ланцюжок із трьома намистинами.

Прикраса лежала в обпеченому шарі V ст., що сформувався в кімнаті римських громадських лазень. Імовірно, ланцюжок загубила заможна жінка, яка відвідувала заклад, а пізніше там розпочалася руйнівна пожежа, повідомляє Archaeologia Bulgarica.

Автор: facebook.com/ArhBul/
  Ланцюжок знайшли у тій же лазні, де торік виявили золоту сережку. Втім, різниця між артефактами сягає понад 100 років - їх загубили різні жінки.
Ланцюжок знайшли у тій же лазні, де торік виявили золоту сережку. Втім, різниця між артефактами сягає понад 100 років - їх загубили різні жінки.

Археологи вважають, що під час падіння ланцюжок розлетівся, оскільки на ньому є кріплення для більшої кількості намистин. Водночас нагадали, що раніше в іншій кімнаті лазні знаходили золоту сережку.

За словами фахівців, такі прикраси свідчать про багатство міста та його постійні торгові відносини з іншими частинами Римської імперії. А також про те, що жінки на теренах сучасної Болгарії в ті часи носили аксесуари не гірші, ніж були в жінок Риму.

2020 року під час розкопок у болгарському селищі Дебелт археологи знайшли античну золоту сережку. Вона була подібною до прикрас на жіночих фаюмських погребальних портретах.

Знахідку побачили в щілині між плитами в громадських лазнях часів Римської імперії в місті Деульт - колонії ветеранів VIII легіону Октавіана Августа.

Зараз ви читаєте новину «Під підлогою лазні виявили ланцюжок, якому 1,5 тис. років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути