вівторок, 19 травня 2020 11:14

Під Києвом відкрили новий термінал аеропорту
10

Макет терміналу B, який показували першим пасажирам аеропорту Бориспіль
Фото: avianews.com
Будівництво терміналу B на фінішній прямій
Термінал В під час відкриття в травні 1965-го
Довідкове бюро
Пандус, що веде на другий поверх терміналу В

Нову будівлю Бориспільського аеровокзалу, відому як термінал B, відкрили 19 травня 1965 року. На будівництво витратили 3 роки.

"Величний палац з бетону, скла і алюмінію виріс поблизу столиці України. Ця споруда - втілення новітніх досягнень науки і техніки, вона унікальна за своїм архітектурним рішенням", - повідомляв тоді кореспондент Радіотелеграфного агентства України.

Термінал став одним із найбільших в Європі та другим на теренах СРСР після московського Домодєдовського, який відкрили рівно за рік до того. Серед українців та росіян навіть розпочалися перепалки. Ті називали Бориспільський "критим ринком", через типовий для тих вигнутий дах. У відповідь "Домодєдово" з його прямим дахом називали "стайнею".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Літак-рекордсмен зробили в Україні

Саме приміщення Бориспільського аеровокзалу складалося з 2 поверхів. На першому розташовувалися зала реєстрації та невеликі кафе. На другий поверх вів пандус, покритий гумовим килимом. Там розташовувалися зала очікувань, великий ресторан, невеличкі кафетерії, пошта й телеграф. За рестораном від людських очей ховався цех бортового харчування. З другого поверху приміщення з видом на злітну смугу виходила велика тераса, куди могли зайти усі охочі.

Значною особливістю нового терміналу стало те, що вперше в СРСР міжнародні та внутрішні авіарейси обслуговалися "під одним дахом". Пропускна спроможність становила до 1,6 тис. осіб на внутрішні та 200 на міжнародні рейси.

Аеропорт "Бориспіль" прийняв перший пасажирський рейс 7 липня 1959-го. Його здійснив екіпаж Московського управління цивільної авіації на Ту-104 за маршрутом Москва - Київ - Москва. На борту було 100 пасажирів та 1600 кг вантажу.

Зараз ви читаєте новину «Під Києвом відкрили новий термінал аеропорту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути