понеділок, 17 серпня 2015 19:25

Під Дніпропетровськом археологи знайшли святилище, якому понад 3000 років

Під Дніпропетровськом археологи знайшли святилище, якому понад 3000 років
Фото: www.sno.pro1.ru

У Дніпропетровській області в околицях села Токівського Апостолівського району, на березі річки Кам'янки, археологи знайшли святилище II-I тисячоліття до нашої ери. Про це повідомили у Дніпропетровському національному історичному музеї імені Яворницького, який організував експедицію.

За словами археологів, експедиція розкопала комплекс культових кам'яних споруд. Вчені припускають, що тут здійснювали свої обряди представники різних народностей. Серед знахідок - фрагменти ліпного та гончарного посуду, крем'яні знаряддя праці, зброя.

Серед цікавих артефактів, за словами вчених, - уламок нижньої частини кубка бронзового віку і горло амфори частини ручки, на якій археологи виявили тавро, ймовірно, родоської керамічної майстерні (з грецького острова Родос).

За словами археологів, тавро майстра виявили на ручці амфори давньогрецького походження, ймовірно, імпортованої скіфами, що населяли ці території, разом з вином з Греції. На таврі можна розгледіти чотири зірки в кутах і кілька літер.

"Ім'я майстра ще належить прочитати", - зазначили учасники експедиції.

Як розповіли дослідники, знайдена ​​ними пам'ятка потребує подальшого дослідження, а зібрані матеріали - ретельного вивчення. Вони сподіваються, що продовжать роботу в наступному польовому сезоні.

Зараз ви читаєте новину «Під Дніпропетровськом археологи знайшли святилище, якому понад 3000 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути