субота, 06 жовтня 2018 23:13

Під час ремонту церкви виявили сховок із цінностями
4

У церкві в Радехові на Львівщині знайшли сакральні артефакти
Фото: "Радіо Свобода"
У церкві в Радехові на Львівщині знайшли сакральні артефакти
У церкві в Радехові на Львівщині знайшли сакральні артефакти
У церкві в Радехові на Львівщині знайшли сакральні артефакти

Під час ремонту даху церкви Святого Миколая в Радехові на Львівщині знайшли 3 дерев'яні церковні скульптури і монстранцію - посудину для зберігання Святих тайн.

"Ці фігури швидше за все були всередині храму, а розп'яття Христа могло стояти і зовні. У нашій церкві присутній і східний, і західний стилі. Використовували і монстранцію. Можливо, коли наступали російські війська у роки Першої світової війни і щоби врятувати ці предмети, хтось сховав. Можливо це зробили пізніше. Під час ліквідації Української греко-католицької церкви у 1940-х роках ховали книги, де згадувався Вселенський архієрей. Заклеювали чи виривали сторінки, де було поминання Святішого Вселенського архієрея. Могла радянська влада негативно ставитись і до святих фігур та інших речей, які не мали відношення до східної церкви", – говорить парох церкви Володимир Царик, повідомляє "Радіо Свобода".

Художник Лев Скоп зазначає, що скульптури належать до другої половини XVIII–початку ХІХ століття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В школі знайшли церковний скарб, якому 150 років

Науковий працівник Національного музею імені Шептицького Роман Зілінко вважає, що знайдені скульптури належали греко-католицькій церкві. На них східні ризи святих.

"Ці скульптури треба оглянути докладно, щоб встановити точно, хто на них зображений. Чи святий Миколай чи інший святий. Щодо монстранції, то це латинська традиція збереження святих тайн, але у XVIII-XIX століттях використовували і у греко-католицькій церкві. Тому, аби достеменно оцінити, потрібно ретельно вивчити", – каже Зілінко.

У церкві села Липне Ківерцівського району на Волині під куполом знайшли український прапор та тризуб. Перекривали церкву й майстри під бляхою побачили пакунок, загорнутий в хустину.

Зараз ви читаєте новину «Під час ремонту церкви виявили сховок із цінностями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути