четвер, 08 травня 2014 11:21

Петро I зруйнував Запорізьку Січ за дружбу зі шведами - ворогами Росії
7

Сьогодні 305 років з дня зруйнування російськими військами Запорозької Січі.

В ході війни між Росією і Швецією гетьман Мазепа і кошовий отаман Кость Гордієнко перейшли на сторону Карла XІІ. 23 квітня 1709 року запорожці відзначилися в бою під Сокілкою, а згодом допомагали шведам у битві під Полтавою.

Автор: cossackland.org.ua
 

8 травня 1709 р. царські війська за наказом Петра І захопили Січ, 14 травня зруйнували її укріплення, вивезли артилерію і військове майно. Частина запорізьких козаків переселилася на територію Кримського ханства в місто Олешки.

Автор: cossackland.org.ua
 

Причиною знищення Запорізької Січі була несумісність автономного існування Січі в складі Російський імперії. Січ відігравала роль натхненника республіканських ідей у країні. Самі запорожці чинили опір в захопленні їхніх земель поміщиками і царським урядом.

Автор: cossackland.org.ua
 

25 травня 1709 року, коли запорожці вже склали зброю, росіяни увірвалися до Січі й учинили там страшну різанину. Частині запорожців удалося втекти. В результаті цієї навали 26 курінних отаманів і 250 простих козаків потрапили в полон (з них 156 осіб страчено, а інших відправлено до Сибіру).

Автор: cossackland.org.ua
 

Московські війська забрали 40 гармат, 12 гаківниць, 62 рушниці, 13 прапорів і всі інші військові знаряддя. Наостанок вони зруйнували укріплення й спалили курені. Чортомлицька Січ перестала існувати.

Автор: cossackland.org.ua
 

Ліквідація Запорізької Січі - одна з ланок репресивної політики царизму спрямованої на анулювання самоврядування в етнічних районах країни і придушення антифеодального руху.

Автор: cossackland.org.ua
 
Зараз ви читаєте новину «Петро I зруйнував Запорізьку Січ за дружбу зі шведами - ворогами Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути