середа, 04 жовтня 2023 07:55

Перший супутник запустили завдяки українцю

Перший супутник запустили завдяки українцю
Супутник мав найменування СП-1 - Простий Супутник 1 Фото: wikipedia

Перший у світі штучний супутник Землі вийшов на орбіту 4 жовтня 1957-го. Керував будівництвом та запуском українець Сергій Корольов.

В умовах Холодної війни СРСР дуже поспішав, адже американці також планували запустити власний супутник та довести технічну відсталість супротивника.

Радянські інженери, вихідці з різних країн, побудували корпус з двох полусфер, герметичність яких забезпечували гумові прокладки. Скріпили за допомогою 36 болтів. Супутник мав вигляд сфери з 4-ма антенами, які підключили до 2-х радіопередавачів на батареях. Загалом апарат важив близько 83 кг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Компанії Маска дозволили запустити супутники для безкоштовного інтернету

Запуск здійснили з полігону міноборони СРСР "Тюра-Там" - тепер космодром Байконур у Казахстані. Вивели на орбіту за допомогою ракети-носія "Супутник". Її створили на базі міжконтинентальної балістичної ракети.

Апарат перебував на орбіті 92 доби та зробив 1440 обертів навколо землі. Радіопередавачі у космосі пропрацювали лише 2 тижні. Незважаючи на це, вченим вдалося вивчити верхні шари іоносфери планети.

Запуск завдав значного удару по міжнародному престижу США. Американці були переконані у значній технічній відсталості СРСР, але визнали першість союзу. Їхній власний супутник "Explorer-1" вийшов на орбіту в лютому 1958.

Космічний корабель "Восток-1", пілотований радянським льотчиком Юрієм Гагаріним, стартував о 9:07 ранку 12 квітня 1961 року з космодрому "Байконур" в Казахстані.

26-річного Юрія Гагаріна вибрали у космонавти з-поміж 3 тисяч льотчиків. Він пройшов найважчі випробування у Москві: барокамера, центрифуга, тести, аналізи. Генеральний конструктор космічної техніки Сергій Корольов вирішив, що в космос полетить він.

Зараз ви читаєте новину «Перший супутник запустили завдяки українцю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути