четвер, 28 грудня 2017 04:20

Перші фільми братів Оґюста і Луї Люм'єрів тривали менше хвилини

Перші фільми братів Оґюста і Луї Люм'єрів тривали менше хвилини
Перша кінострічка братів Оґюста і Луї Люм'єрів. Фото: вікіпедія

28 грудня 1895 року в паризькому "Гран кафе" на бульварі Капуцинок брати Оґюст і Луї Люм'єри влаштували перший комерційний сеанс перегляду фільмів. Зробили це за допомогою свого винаходу — кіноапарата для зйомки та проекції. Показали глядачам кілька коротких записів, знятих ними раніше. За вхід брали 1 франк - $4,3 на сьогоднішні гроші. Перший в історії кінематографа сеанс приніс творцям прибуток в розмірі 33 франків.

Близько 30 людей подивилися кінострічку, що складалася з коротких сцен зі звичного життя — годування дитини, гра в карти, прибуття потягу, робота коваля в кузні, марширування солдатів тощо. Брати Люм'єр знімали картини, які є далекими аналогами сучасного документального кіно: "Прибуття потягу на вокзал Ла Сьота", "Вихід робітників із заводу Люм'єр", "Облитий поливальник". Хронометраж кожної з чорно-білих короткометражок становить не більше 50 секунд. Фільми саме такої тривалості дозволяла створювати винайдена братами Люм'єр 120 років тому камера "Кінематограф", що згодом дала назву новому виду мистецтва. У "Прибуття поїзда" Луї Люм'єр використовував всі можливості об'єктива з великою фокусною відстанню. Спочатку на екрані з'являвся загальний план порожнього вокзалу і робітник, що проходить з візком по перону. Потім на горизонті з'являється чорна крапка, яка швидко збільшується. Незабаром паровоз займав майже весь екран, їдучи прямо на глядачів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Донька винахідників радію продовжила їхню справу

Через ажіотаж довкола новинки Луї та Оґюст крутили кіноапарат до пізньої ночі. У перші п'ять днів їхній щоденний прибуток сягав нинішніх $8-10 тис.
Слава про винахід братів Люм'єр швидко поширилася — в 1896 році брати провели світове турне зі своїм винаходом, відвідавши Лондон, Нью-Йорк, Бомбей. А в 1919 році Луї Жан Люм'єр став членом Паризької академії наук. З 1898 року він більше не знімав фільми, а займався тільки виробництвом кіноапаратури. Кілька років потому він продав всі свої патенти, але продовжував досліди в області об'ємного і кольорового кіно. Так, в 1903 році брати запатентували перший метод отримання кольорового фото під назвою "Автохром".

Брати невдовзі відкрили фабрику з виробництва обладнання для кінозйомки. Водночас влаштували європейське турне зі своїми фільмами - а їх назнімали понад 700. 3 січня 1897-го вони дісталися Києва. Кінотеатром слугував бальний зал Дворянського зібрання. Він стояв на місці сучасного Будинку профспілок на Майдані Незалежності.

Зараз ви читаєте новину «Перші фільми братів Оґюста і Луї Люм'єрів тривали менше хвилини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути