Ексклюзиви
понеділок, 15 жовтня 2012 15:01

Перша і остання спроба цензури у післявоєнній Німеччині провалилася

 

Так звана "справа журналу Spiegel" - один з найгучніших скандалів у післявоєнній історії Німеччини. Вперше після повалення нацистського режиму влада розгорнули кампанію проти преси, а точніше - проти журналістів інформаційно-аналітичного журналу Spiegel. Було це в жовтні 1962 року.

"Умовно обороноздатні" - назва розгромної статті, опублікованої в західнонімецькому журналі Spiegel 10 жовтня 1962. Засноване незабаром після закінчення Другої світової війни гамбурзьке щотижневе видання розповідало в цьому матеріалі про осінні військові маневрт НАТО під кодовою назвою "Fallex 62". Дані навчання були свого роду "репетицією" умовного початку третьої світової війни на випадок можливого нападу СРСР на Західну Європу.

За даними, які роздобув журнал Spiegel, бундесвер продемонстрував повну нездатність відбити можливу ядерну атаку СРСР. Відповідальність за погану підготовку військових була покладена на тодішнього міністра оборони ФРН Франца Йозефа Штрауса (Franz Josef Strau?), якого видання рознесло в пух і прах. Реакція влади не змусила себе чекати.

Журнал Spiegel звинуватили у державній зраді і розголошенні секретної інформації державної важливості. У ніч на 26 жовтня 1962 редакція Spiegel, а також квартири декількох співробітників редакції були піддані обшуку поліції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Склеєні сторінки і розмальований текст - як працювала цензура 16 століття

Автора скандальної статті, військового експерта Конрада Алерса (Conrad Ahlers) затримали в Іспанії, де він в той момент проводив відпустку. Ще були заарештовані двоє редакторів журналу, а також видавець і головний редактор Spiegel Рудольф Аугштайн (Rudolf Augstein). Протягом декількох тижнів тривали обшуки в редакції Spiegel в Гамбурзі і в боннському офісі журналу. Причому тодішній канцлер ФРН Конрад Аденауер (Konrad Adenauer) проведену акцію підтримав.

Видавці, журналісти, профспілки були вражені тим, що відбувається і миритися з таким станом речей не побажали. Численні демонстрації і мітинги на підтримку журналу Spiegel почалися не лише по всій країні, але і за кордоном. Люди виступали за демократію та свободу слова.

У підсумку акція властей зірвалася. 14 грудня 1962 канцлеру Аденауеру довелося формувати новий кабінет міністрів, уже без Франца Йозефа Штрауса. Міністр оборони оголосив про те, що восени 1963 року він іде у відставку.

7 лютого 1963 - опісля 1003 днів перебування під вартою - був, нарешті, звільнений головний редактор журналу Spiegel Рудольф Аугштайн. Звинувачення з нього та інших журналістів були зняті. Таким чином, перша і остання спроба обмежити свободу друку в Німеччині обернулася повним провалом.

Зараз ви читаєте новину «Перша і остання спроба цензури у післявоєнній Німеччині провалилася». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути