Ексклюзиви
неділя, 04 листопада 2018 08:22

Перший український потяг вирушив до Відня

Перший український потяг вирушив до Відня
Перший львівський вокзал приватного Акціонерного товариства залізниці ім. Карла-Людвіга був урочисто відкритий 4 листопада 1861 року. Фото: Газета.ua

На залізничний міський вокзал Львова 4 листопада 1861 року прибув перший пасажирський потяг "Ярослав". Тоді було відкрили регулярне пасажирське сполучення між Віднем і Львовом.

"Ярослав" cкладався з двох вагонів та чотирьох "візків" і розвивав швидкість до 30 км/год. Це було перше регулярне сполучення, яке означало включення цих територій до європейської мережі залізниці, відкривало широкі можливості для реалізації на Галичині промислових, індустріальних, культурно-мистецьких та військових проектів. Відтоді рух на залізниці не припинявся ні під час воєн, ні у роки революцій, а мережа залізниць розширювалася і розвивалася.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День залізничника: 7 цікавих фактів про залізницю

Тоді ж урочисто відкрили львівський вокзал приватного акційного товариства залізниці ім. Карла Людвіга.

Журналісти писали: "Що стосується головного будинку, то це – одна з найкращих споруд в Європі. Довжина його – 70 сажнів, а ширина – 10 сажнів (австрійський сажень – 1,8965 м - Gazeta.ua). В майбутньому він служитиме відправним пунктом для чотирьох залізниць: зі Львова до Кракова, до Чернівців, до Бродів і до Томашова, яких загальна довжина становитиме 110 миль".

З 2002 року День залізничника святкують 4 листопада. Ініціатором святкування саме цього дня була Львівська залізниця.

Перші потяги в Україні третього класу були оснащені звичайними дерев'яними лавками. Також в цих вагонах не було даху. Зараз "Укрзалізниця" – це 6 залізниць (Донецька, Львівська, Одеська, Південна, Південно-західна, Придніпровська), які об'єднують всі області України.

Зараз ви читаєте новину «Перший український потяг вирушив до Відня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути