пʼятниця, 14 червня 2019 13:11

Перший комп'ютер продали за $ 159 тис.

Перший комп'ютер продали за $ 159 тис.
Презентували перший комерційний комп'ютер. Фото: Вікіпедія

Роботу першого американського комерційного цифрового комп'ютера UNIVAC 1, розробленого інженерами Робертом Екертом і Джоном Мочлі продемонстрували у Вашингтоні, США 14 червня 1951 року. Машина коштувала в різний час від $ 159 тис. до $ 500 тис.

Сам комп'ютер важив 13 т. Споживав 125 кВт електроенергії. Виконував 1905 тис. операцій за секунду. Потужніть процесора складала 2,25 МГц. Інформацію зчитував з металевої стрічки шириною 1,2 см і довжиною 400 метрів. Роздруковував інформацію спеціальний принтер UNIPRINT.

Того ж дня перший примірник комп'ютера за $ 159 тис. придбало Національне бюро перепису США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Microsoft попередила, що "зламає" Bluetooth

Інвестиції та перший капітал дали змогу інженерам заснувати власну фірму по виготовленню комп'ютерів. Велику славу набув 5 екземпляр придбаний Комісією з атомної енергії США. 4 листопада 1952 він спрогнозував перемогу на президентських виборах генерала Дуайта Ейзенхауера. Тоді цього ніхто не очікував.

Проте компанія не змогла довго протриматись на плаву. Її викупила корпорація Remington Rand, яка продовжувала фінансувати проект та встигла випустити ще 44 комп'ютера. Деякими з них користувались до 1970-го.

Саморобний комп'ютерний набір почали продавати у магазинах США сьогодні, 1974 року.

Мікрокомп'ютер Аltair 8800 коштував $ 397. Його розробив американський інженер Ед Робертсом у власній компанії Micro Instrumentation and Telemetry Systems в місті Альбукерке в американському Нью-Мексико.

Пристрій розробили на основі мікропроцесора Intel 8080. Цей комп'ютер став першим комерційно успішним персональним комп'ютером. Вважають, що саме ця система через кілька років породила революцію персональних комп'ютерів: шина, спроектована для цього комп'ютера стала де-факто стандартом шини даних S-100.

Зараз ви читаєте новину «Перший комп'ютер продали за $ 159 тис.». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути