понеділок, 17 серпня 2020 08:20

Перша жертва Берлінської стіни стік кров'ю

Перша жертва Берлінської стіни стік кров'ю
Пам'ятник Петеру Фехтеру встановили в Берліні із надписом: "1944-1962 ... він просто хотів свободи". Фото: Jens Lordan

Прикордонники Східної Німеччини 17 серпня 1962-го вбили 18-річного Пітера Фехтера за спробу перетину Берлінської стіни.

У Берліні 1961-го почали спорудження загорожі, що відділяла західну і східну частини міста. Її довжина - 45 км. До листопада 1989 року Берлінська стіна слугувала державним кордоном Німецької Демократичної Республіки з Західним Берліном. За цей час більше 5 тис. східних німців нелегально втекли із своєї частини Німеччини через утиски і складне матеріальне становище.

Між поділеною країною був кордон з особливим режимом. В комплекс муру входили сторожові вежі, складна система бар'єрів, будови для прикордонників, а також прилегла до стіни з боку Східного Берліна заборонна зона. Стіну охороняли понад 11 тис. прикордонників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Берлінська стіна розділила світ на дві частини

Першим утікачем був Петер Фехтер разом з другом. Вони вирішили втікати в Західний Берлін. При спробі перелізти через стіну недалеко від контрольно-пропускного пункту "Чарлі" його поранили прикордонники. Близько години він стікав кров'ю біля стіни, поки не був відвезений в лікарню. Помер від втрати крові. У 1997 році двоє східнонімецьких військовослужбовців Рольф Фрідріх і Еріх Шрейбер були засуджені за його вбивство і засуджені до 20 і 21 місяця ув'язнення умовно.

Падіння Берлінської стіни відбулося 9 листопада 1989 року - ця дата стала початком процесу об'єднання Німеччини. Падінню передував документ про фактичне об'єднання двох німецьких держав.

За наказом Сталіна СРСР 24 червня 1948 року почалась блокада Західного сектору Берліна, в котрому проживало понад 2,5 млн людей.

Зараз ви читаєте новину «Перша жертва Берлінської стіни стік кров'ю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути