Ексклюзиви
четвер, 28 червня 2018 08:21

Перша світова війна почалась після двох пострілів

Перша світова війна почалась після двох пострілів
Гаврило Принцип, колаж. Фото: газета.ua

У боснійській столиці Сараєво 19-річний студент Гаврило Принцип 28 червня 1914 року убив спадкоємця австро-угорського престолу ерцгерцога і його дружину. Вбивство стало приводом для початку Першої світової війни.

На початку 20 століття гімназії та університети були центрами поширення радикальних настроїв серед молоді. Членом революційного гуртка "Млада Босна" став і Гаврило Принцип. Організація розглядали терор як один з найбільш ефективних методів досягнення своїх цілей. Їхньою мішенню став спадкоємець престолу Австро-Угорщини, ерцгерцог Франц Фердинанд. Замах призначили на 28 червня червні 1914-го, коли він мав відвідати приєднану до імперії Боснію і Герцеговину. Шість виконавців, озброєні бомбами, повинні були зайняти позиції на шляху руху кортежу ерцгерцога і в потрібний момент підірвати його. Однак двоє студентів не наважилися кинути y кортеж вибухівку. Усе ж третій метнув начинену цвяхами бомбу під колеса автомобіля Фердинанда. Потужний вибух поранив кількох людей у натовпі, але сам герцог не постраждав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гігантський алмазний кар'єр засмоктує літаки і вертольоти

У розпачі від невдачі Гаврило Принцип пішов y кав'ярню на вулиці Франца Йосипа. Хлопець пив каву y роздумах, як бути далі. Але раптом побачив машину Фердинанда. Через помилку водія кортеж поїхав не y тому напрямку. Поки водій намагався розвернути машину, Гаврило Принцип вихопив револьвер і зробив два постріли. Перша куля смертельно поранила ерцгерцога, друга влучила в живіт його дружині Софії.

23 липня Австро-Угорщина звинуватила в організації вбивства Сербію. Вимагала допустити свою поліцію на територію країни. Сербський уряд не погодився на ультиматум і оголосив військову мобілізацію. Через три дні набір до армії розпочала й Австро-Угорщина. 28 липня Сербії оголосили війну. Протягом тижня у конфлікт втрутилися Росія, Франція, Німеччина і Бельгія, за ними – решта європейських країн. Розпочалася Перша світова війна.

У Сараєві в будинку, коло якого сталося вбивство ерцгерцога Франца Фердинанда, нині музей. До 100-річчя замаху тут повісили плакат завбільшки із весь другий поверх. На ­ньому портрети ­Гаврила Принципа і Франца Фердинанда та напис: "Ріг вулиці, який розпочав ХХ ­сторіччя".

Зараз ви читаєте новину «Перша світова війна почалась після двох пострілів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути