понеділок, 24 грудня 2012 12:33

Перша криза в Сирії виникла ще в бронзовому столітті

Автор: Фото: tourister.ru
 

Вчені провели паралелі між ситуацією в сучасній Сирії і кризою, яка трапилася на її території 4200 років тому. У бронзовому столітті, як і зараз, стародавні жителі цього регіону зіштовхнулися із зростанням насильства і занепадом торгівлі.

Результати дослідження, проведеного британськими археологами з Шеффілдського університету, опубліковані в журналі Journal of Archaeological Science.

Вченим відомо, що на межі раннього і середнього бронзового століття (4200-4000 років тому) в Північній Месопотамії відбулася криза, пов'язана з крахом аккадської імперії й супроводжувався великими засухами та деградацією міст.

В аккадську епоху були закладені основи державної системи наступних великих держав Месопотамії - Шумеро-Аккадського царства, Вавилонії та Ассирії. У народів Стародавнього Близького Сходу Аккад вважався еталонною державою, свого роду зразком древньої монархії.

Однак археологи вивчали цю кризу в основному за змінами характеру кераміки, не беручи до уваги зв'язки між різними регіонами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Сирії знайшли залишки 3-метрового верблюда

Щоб заповнити цю прогалину, автори роботи вивчили обсидіанові знаряддя, знайдені на території стародавнього міста Уркеш, яке розташовувалося на північному сході сучасної Сирії. Довгий час обсидіан (вулканічне скло) використовувався для виготовлення ножів й інших предметів поряд з металами, проте добувався він лише в декількох точках і був важливим предметом торгівлі.

Усього вчені досліджували 97 виробів з обсидіану. Виявилося, що до початку кризи обсидіан поставлявся в Уркеш з 6 родовищ, розкиданих по всій Месопотамії, проте потім він почав надходити лише з 2 найближчих. Це свідчить про те, що в період кризи торговельні зв'язки були порушені, через що жителі Уркеша, які раніше спеціалізувалися на видобутку металів, перейшли до натурального господарства.

"Сучасна ситуація в Сирії дуже нагадує ту, що склалася там 4000 років тому. Після 2-х років протистояння Сирія може зіштовхнутися з політичним колапсом, якого зазнала аккадська імперія, зруйнована війнами. Як і в бронзовому столітті, сільське господарство сучасної Сирії залежить від кількості опадів і тому чутливе до змін клімату", - пояснив Еллері Фрем, один з авторів роботи.

Зараз ви читаєте новину «Перша криза в Сирії виникла ще в бронзовому столітті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути