Ексклюзиви
середа, 03 лютого 2021 13:00

ПЦУ взялась рятувати храм гетьмана Мазепи

ПЦУ взялась рятувати храм гетьмана Мазепи
Епіфаній повідомив про початок проєкту реставрації Покровської церкви на Чернігівщині. Фото: facebook.com/epifaniy

Православна церква України розпочала проєкт реставрації давньої Покровської церкви у Чернігівській області.

"Цей храм має неоціненне значення. Його було збудовано 1708 року на замовлення і коштом гетьмана Івана Мазепи. Саме тут гетьман молився за Україну перед історичною зустріччю з королем Швеції Карлом ХІІ, і саме тут була підписана угода, що мала допомогти реалізувати військово-політичний проєкт Івана Мазепи, метою якого був вихід з-під протекторату Московії та утворення на українських землях незалежної держави", - написав у Facebook митрополит Епіфаній.

Церква пережила світові війни та період сталінізму. У 1960-х комуністи пошкодили східну, вівтарну й західну частини храму, скинули куполи. Завдяки підтримки діаспори вдалося розпочати реставрацію. З початком російської агресії 2014-го фінансування і відновлювальну роботу припинили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створили 3D-модель костелу, якому загрожує знищення

"Цьогоріч ми розпочинаємо проєкт, мета якого впродовж найближчих кількох років завершити відбудову цього унікального храму, щоби повернути Україні справжню архітектурну перлину, відродити духовну святиню та символ прагнення великого гетьмана ще 313 років тому відійти від згубного російського протекторату і обрати для нашої держави інший вектор розвитку – вільний, європейський. Нехай Господь допомагає нам в справі відновлення святині та збереженні нашої правдивої історії!" - додав предстоятель ПЦУ.

Покровська церква в селі Дехтярівка Чернігівської області увійшла до списку 15 культових споруд, які Україна може незабаром втратити. Відомо, що село належало гетьману Івану Мазепі. На будівництво церкви виділив 15 тис. золотих. Саме в ній 1708 року зустрічався із королем Швеції Карлом XII, щоб обговорити союз проти російського царя Петра I.

Зараз ви читаєте новину «ПЦУ взялась рятувати храм гетьмана Мазепи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути