пʼятниця, 16 березня 2018 04:20

Батько-інвалід із синами захопили російський авіалайнер

Батько-інвалід із синами захопили російський авіалайнер
Tu-154M. Фото: Вікіпедія

16 березня 2001 року чеченські терористи в повітрі захопили авіалайнер Ту-154 "Внуковських авіаліній", що летів рейсом Стамбул-Москва.Вимагали від російської влади припинити війну в Чечні. На борту перебували 174 пасажири й екіпаж. Літак сів у Саудівській Аравії, й місцевий спецназ штурмом звільнив заручників. Загинули троє людей.

15 березня літак Ту-154М виконував чартерний рейс за маршрутом Стамбул - Москва на замовлення туристичної фірми "Пан-Україна". На борту літака перебувало троє викрадачів із Чечні: 42-річний Суп'ян Арсан - ватажок терористів. Інвалід першої групи, брат колишнього міністра шаріатських державної безпеки Ічкерії. Його спільники - два сини - 19-річний Дені (Денис) Магомедзаев та 16-річний Ірісхан Арсан.Через кілька хвилин після зльоту, коли лайнер ще набирав висоту, батько і син Арсани, що займали місця в 7 ряду літака, встали зі своїх місць і попрямували в сторону кабіни пілотів. Бортпровідники Хромов і Дмитрієв, яким викрадачі запропонували передати екіпажу свої вимоги, спробували чинити їм опір. Супьян Арсан поранив Хромова заточкою в живіт, а Дмитрієв зумів втекти в кабіну пілотів і попередити льотний екіпаж про небезпеку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нафту в Саудівської Аравії американці шукали чотири роки

Терористи наказали пасажирам залишатися на своїх місцях і не робити спроб опору, погрожуючи бомбою. Арсан зажадав направити літак до Саудівської Аравії. Через 3 години після початку польоту палива на борту літака не залишалося і вони вимушено сіли в місті Медина. Аеропорт тут же був закритий, а російський лайнер відігнаний на дальню стоянку. Викрадачам довелося вести переговори з представниками саудівської влади через відчинені вхідні двері. Терористи заявили, що вимагають зупинити бойові дії в Чечні. Арсан розповів, що російська влада в результаті війни в Чечні відняли у нього все: вбили родичів, розбомбили будинок і його самого зробили інвалідом. Викраденням літака терористи хотіли привернути увагу всього світу до чеченської проблеми. У числі вимог Арсаева були негайна дозаправка літака і забезпечення його вильоту в Афганістан. До ранку літак оточили представники спецназу Саудівської Аравії. Спецназівці через люки увірвалися до пілотської кабіни. В передньому тамбурі в Суп'яна Арсана спецназівець вистрелив впритул. На борту почалася паніка, пасажири кинулися в задню частину літака. До обіду все було скінчено. Загинули 3 людини - 1 пасажир, стюардеса і ватажок терористів. Двох терористів-братів заарештували. У липні 2002 року шаріатський суд Саудівської Аравії виніс вирок живим терористам. Незважаючи на те, що за тероризм в Саудівській Аравії передбачена смертна кара, шаріатський суд призначив викрадачам несподівано м'яке покарання: Дені Магомерзаев був засуджений до шести років тюремного ув'язнення, а Ірісхан Арсан - до чотирьох років.

8 березня 1988 року сім'я Овечкіних із Іркутська - 51-річна Нінель Сергіївна та її 10 дітей - захопили в небі рейсовий літак "Іркутськ - Курган - Ленінград". Учасники джаз-бенду "Сім Сімеонів" погрожуючи обрізами і бомбою вимагали змінити курс на Лондон.

Зараз ви читаєте новину «Батько-інвалід із синами захопили російський авіалайнер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути