середа, 03 червня 2020 12:00

Звільнили перше місто на Донеччині
5

Світлини з особистих архівів визволителів Лиману
Фото: ngu.gov.ua
Світлини з особистих архівів визволителів Лиману
Світлини з особистих архівів визволителів Лиману
Світлини з особистих архівів визволителів Лиману
Загиблий український захисник Юрій Власенко

3 червня 2014 року розпочався бій за Красний Лиман (після 2016-го має назву Лиман).

Цей населений пункт став першим на Донеччині, звільненим українською армією від проросійських бойовиків.

З бою за Лиман стартувало успішне звільнення міст та селищ Слов'янської агломерації, що надалі змусило противника відступити.

Від 12 квітня 2014 року розвідувально-диверсійні підрозділи РФ синхронно атакували цілу низку населених пунктів Донбасу - Донецьк, Слов'янськ, Горлівку, Дружківку, Краматорськ, Костянтинівку, Лиман, Бахмут (раніше Артемівськ), Покровськ (раніше Красноармійськ). У цих містах озброєні до зубів люди захопили українські держустанови та органи місцевої влади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бойовики збили військовий гелікоптер, загинули 12 осіб

Лиман відігравав для сепаратистів дуже важливу роль як залізничний вузол для постачання техніки та боєприпасів.

30 квітня на сесію міськради увірвалися озброєні бандити й під дулами автоматів змусили місцевих депутатів голосувати за визнання так званої ДНР. Дуже швидко у місті з'явились блокпости.

Після успішного бою за Донецький аеропорт 26 травня командування АТО ухвалило рішення поступово оточувати Слов'янськ, залишивши проросійських бойовиків під командуванням офіцера ФСБ РФ Ігоря Гіркіна (Стрєлкова) без допомоги Росії. Тоді ж було сплановано локальну операцію з визволення Лиману.

Для звільнення міста залучили найбоєздатніші на той час частини української армії: 17-та ОТБр, СпП МВС "Ягуар", СпП ГУР МО України (зокрема 3-й та 8-й полки і 73-й центр), десантники та артилерія 25-ї ОПДБр, армійська авіація й авіація ВПС України.

Операція почалася 3 червня 2014 року. Окупантам заздалегідь висунули вимогу скласти зброю, мирних жителів попередили про початок бойових дій у листівках, які розкидали над містом. Сили АТО штурмували місто одразу з 3 напрямків за підтримки артилерії та авіації, які відпрацювали по позиціях бойовиків на підступах та околицях міста.

Близько 5-ї ранку 1-ша штурмова група 79-ї ОАЕМБр потрапила в засідку бойовиків у районі колишнього піонертабору "Берізка".

Про події згадував свого часу офіцер управління полку спеціального призначення Національної гвардії України Сергій Бутрик: "Приблизно о пів на п'яту ранку 3 червня наша колона потрапила в засідку на мосту. Ми йшли першими. Бойовики обстрілювали нас із лісосмуги. Коли ми зупинилися на мосту, побачили в метрі від нашого БТРа закладений фугас. Наше щастя, що він не вибухнув. Можливо, ми до нього не доїхали - і це нас врятувало. Але перед нами було підірвано на фугасі УАЗик. Потім ми потрапили в засідку в лісі поблизу дитячого табору. З даху по нас вели вогонь ворожі снайпери та розрахунки АГС".

Відбиття та ліквідацію групи НЗФ було здійснено за допомогою АА (армійської авіації).

Станом на 13:30 українські військові оточили Лиман, на 19:00 - сили АТО провели зачистку південно-західної частини міста та вийшли на рубіж залізниці.

Під час боїв за Лиман загинув боєць 79-ї ОАЕМБр солдат Юрій Власенко.

Автор: memorybook.org.ua
  Загиблий український захисник Юрій Власенко
Загиблий український захисник Юрій Власенко

Про втрати противника інформація відсутня. Відомо, що в місті було знищено базу підготовки бойовиків та опорні пункти.

Повністю Лиман було звільнено від окупації 4 червня - цього дня над будівлями міськради та управління міліції знову підняли українські прапори.

26 травня 2014 року відбувся перший бій за Донецький міжнародний аеропорт ім. Прокоф'єва. Тоді українським бійцям вдалося повністю вибити бойовиків з об'єкта.

Зараз ви читаєте новину «Звільнили перше місто на Донеччині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути