Ексклюзиви
середа, 11 вересня 2013 13:01

Останні динозаври Європи лишили свої сліди у Піренеях

Останні динозаври Європи лишили свої сліди у Піренеях
Фото: world-archaeology-news.blogspot.com

Палеонтологи в Піренеях виявили сліди, залишеними невідомими качкодзьобими динозаврами за 300 тисяч років до крейдо-палеогенового вимирання.

За людськими мірками ці події розділяє величезний термін, але для геологічної історії ці тисячоліття - буквально мить планетарного катаклізму, який стер з лиця Землі динозаврів і безліч інших живих істот.

"Ми вважаємо, що це новий тип слідів" , - заявив керівник Музею динозаврів Салас -де -лос - Інфантес Фідель Торсида, назвавши свої знахідки унікальними і такими, що не зустрічаються більше ніде у світі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Техасі знайшли новий вид пернатого динозавра

Велику кількість слідових доріжок було виявлено в гірських породах верхньокрейдяного віку. Зауроподи і гадрозаври бродили в цих краях 66 млн років тому, перетинаючи численні звивисті водні потоки і залишаючи свої сліди на глинистих берегах. Судячи зі скам'янілих відбитків лап, в крейдяному періоді динозаври були дуже численні й різноманітні в Піренеях. Те, що відбулося після їх вимирання виглядає абсолютно несподівано, принаймні, в рамках цього конкретного регіону.

На даний час палеонтологія вже здатна досить точно визначати, який саме динозавр залишив ті чи інші сліди. Наприклад, наприкінці крейди Європи відомі слідові доріжки броньованих нодозавров, орнітоподів Rhabdodon і гадрозавров.

Знахідки слідів піренейских динозаврів допоможуть науковцям ще чіткіше уявити долю динозаврів.

"За винятком відомостей про удар астероїда і даних з прилеглих до місця цієї катастрофи районів, нам поки мало відомо щодо тієї межі, яку не змогла перетнути фауна динозаврів" , - пишуть палеонтологи в National Geographic.

І нові свідчення існування гігантських ящерів практично напередодні катастрофи дають вченим цінну інформацію про останні дні цих найцікавіших істот .

Зараз ви читаєте новину «Останні динозаври Європи лишили свої сліди у Піренеях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути