Ексклюзиви
неділя, 25 березня 2018 06:26

Останки жертв терору НКВД перепоховали в Києві

Останки жертв терору НКВД перепоховали в Києві
З Івано-Франківська вивезли останки жертв терору НКВД. Фото: скріншот

Останки 134 людини, убитих НКВСніками, перепоховали в Києві. На кістки натрапили випадково, ще влітку минулого року, коли прокладали електрокабель поблизу міського озера в Івано-Франківській області.

Понад півстоліття тому тіла скинули прямо в неглибокі траншеї. Серед загиблих - чоловіки, жінки і навіть діти. Про це повідомляє "5 канал".

Скорботні дзвони у всіх храмах Прикарпаття звучали протягом 10 хвилин. В Івано-Франківську відбулася церемонія перепоховання жертв сталінського режиму.

"Є дуже багато переломів черепа, коли били людину якимись тяжкими предметами. Щодо вогнепальних скажу таку річ, що більше є вихідних вогнепальних пошкоджень. А це говорить, що енкаведешний кат стріляв чи в підборіддя, чи у відкритий рот своєї жертви", – директор КП "Пам'ять" Василь Тимків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Насіров порівняв НАБУ із НКВД

Перепоховали закатованих в меморіальному комплексі "Дем'янів Лаз". Там 1989 року виявили масове поховання жертв комуністичного терору. Історики кажуть: таких поховань в області десятки, і їх ще потрібно знайти.

Опублікували засекречені документи НКВД про депортацію кримських татар. Це 38 документів, більшість з яких — із захопленого архіву СБУ в Криму. Серед них — повідомлення про причини арештів жителів Сімферополя органами НКВД, про проведені оперативні роботи в Джанкойському, Євпаторійському, Севастопольському районах, плани проведення операції по переселенню кримських татар, а також вірмен, болгар та греків.

Зараз ви читаєте новину «Останки жертв терору НКВД перепоховали в Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути