вівторок, 14 червня 2016 16:15

Опублікували засекречені документи НКВД про депортацію кримських татар
4

Фото: http://www.istpravda.com.ua/

Чекістські документи з Архіву СБУ в Криму про депортацію та повернення кримських татар, а також вірмен, болгар та греків із Криму Центр досліджень визвольного руху публікує онлайн на Електронному архіві визвольного руху.

Це 38 документів, більшість з яких — із захопленого архіву СБУ в Криму. Серед них — повідомлення про причини арештів жителів Сімферополя органами НКВД, про проведені оперативні роботи в Джанкойському, Євпаторійському, Севастопольському районах, плани проведення операції по переселенню кримських татар, а також вірмен, болгар та греків. Повідомляє Історична Правда.

"Спецконтингент, що підлягає виселенню" — таким формулюванням називала радянська влада кримських татар. Опубліковані документи оповідають про насильницьке виселення протягом двох днів кримськотатарського народу у віддалені регіони СРСР.

Як розповів архівіст Центру досліджень визвольного руху Роман Тютенко, значну частину колекції складають документи щодо репатріантів — військовополонених та цивільних, які повернулися з Австрії, Німеччини та інших країн Західної Європи до Криму.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Біженці в роки Другої світової війни - фотографії

"У цих документах містяться відомості про кількості повернених громадян, їх національний склад, інформації повсякденний нагляд за ними, — розповів історик. — Також можна знайти повідомлення про "антирадянські" настрої цих людей: "Я лучше в тюрме 6 месяцев отсижу, чем буду работать в совхозе"; "В Германии мне жилось лучше, а в совхоз пригнали как на каторжные работы"".

Як повідомлялося раніше, 14 червня у Національному музеї історії України (вул. Володимирська 2) відкриється виставка до 125 річниці з дня народження Євгена Коновальця – засновника Організації українських націоналістів.

Зараз ви читаєте новину «Опублікували засекречені документи НКВД про депортацію кримських татар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути